Денят Култура Община

Над 150 творби представя изложбата „Продължавай“

Над 150  творби на 89 млади автори представя изложбата “Продължавай” (“Go ahead”). Официалното откриване е от 17:00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов.

Името на събитието не е избрано случайно. „ Кръстихме изложбата  „Продължавай” („Go ahead”), защото много млади хора губят пътя към изкуството. Завършват университет и започват работа, с която да плащат сметките си. С тази експозиция решихме да ги насърчим да продължават да се развиват“, коментира Николина Джановска, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници във Велико Търново, художник и куратор на изложбата.

Участие в експозицията вземат творци на възраст от 18  до 35 години. Произведенията им са предварително селектирани.  Няма ограничения  във формат или размер, но всеки автор може да представи до 2 творби. В експозицията могат да се видят, както инсталации и нестандартни материали, така и живопис и графика. Изложбата е с конкурсен характер. За най-добрите произведения са предвидени 3 награди за млади автори от Община Велико Търново, по една награда от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий и от Народна библиотека “П. Р. Славейков”.  Частна галерия “Дориан” – Плевен ще отличи един участник, който ще има възможност да направи самостоятелна изложба. Представителството на  Съюза на българските художници във Велико Търново ще избере един творец за участие в седемдневен живописен пленер “Оряхово 2019″ . Награда е предоставена и от Съюза на българскити художници. Компетентното жури, което оценява творбите е с председател Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Община Велико Търново и членове Красимир Русев-представител на СБХ , секция живопис, Мариета Конова- председател на представителството на СБХ във Велико Търново, Николина Джановска- член на Управителния съвет на представителството на СБХ във Велико Търново, Симеон Захариев- член на Управителния съвет на представителството на СБХ във Велико Търново, Владимир Аврамов- заместник-декан на Факултет Изобразително изкуство при ВТУ и Ивайло Станев- собственик на  галерия за съвременно изкуство „Дориан“ в гр. Плевен.

„Много се радвам на участниците. Виждам колко смели са.  Не се страхуват да експериментират или да полагат усилия. Дори сами дойдоха да подредят изложбата. Приятно изненадани сме и от мащаба на събитието.  Първоначално бяхме предвидили да е с регионален характер, но още при обявяването му ни потърсиха младежи от различни краища на страната. Взехме решение да поканим една група творци от София. Те се наричат Answer 51 и са 8 души.  Бяхме толкова впечатлени от тях, че им отделихме самостоятелна зала”,  сподели Мариета Конова от Съюза на български художници-Велико Търново, организатор и куратор на изложбата.

С една творба се представя и Анастасия Тонкова. Тя е част от Управителния съвет на Съюза на Българските художници в старата столица и преподавател във Факултета по Изобразително изкуство във Великотърновски университет. „Беше ми много приятно да преживея заедно с другите участници емоцията около изложбата. Можех да разбера как се чувстват те, а в същото време и да съм част от организаторите. Аз се включвам с една картина живопис. Нарекох я „Полет“, защото вярвам, че изкуството ни кара да летим въпреки оловните обувки, които ни надява живота.“, добави Анастасия.

Експозицията може да се посети до 28 май  в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Диана Колева