Денят Любопитно

Над 1000 последователи си има „Tarnovo market”

За година и половина Фейсбук страницата за търновския пазар – „Tarnovo market” има над 1000 последователи и над 100 публикувани разнообразни снимки. Това е равносметката на д-р Калин Василев, администратор на профила. Идеята му е да популяризира тържището по нетрадиционен начин и най-вече стоката на местните производители. Защото тя е чиста, а доброто здраве зависи от това.

„Природната храна е нещо много важно за нас, хората. А здравето е моята тема. Замислих се какво мога аз да направя като гражданин. Пазарът предлага нещо уникално и стойностно, а човек забързан в ежедневието си забравя за него. Тогава ми дойде идеята да направя нещо. Да минавам през пазара, от където си купувам плодове и зеленчуци и да снимам различни сезонни такива. Направих лого, измислих име и направих профила”, разказа д-р Василев.

В началото срещнал доста навъсени погледи, но с времето спечелил доверието на продавачите и вече е част от ежедневието им. Има си любима маса и баба-производителка.

За фейсбук страницата винаги снима различни продукти. Сред тях сезонни и нетрадиционни – френски спанак, мини праскови, лилав лук, и прочие. А под фотосите редовно стоят атрактивни надписи, приканващи всеки посетил мястото, да си купи определена стока.

Калин Василев доста е обнадежден, относно солидната инвестиция за ремонт на пазара и че той ще придобие по-приличен вид.

„Ходил съм на гости в Испания. Първото място, където ме водят да видя е пазарът. Там хората си купуват местна, истинска продукция. Защо да не се случи и у нас това. Пазарът да стане притегателно място за младите хора да си купят и хапнат хубави неща”, заключава създателят и на „Tarnovo RUNs”.

Кремена Крумова – Попова