Денят Образование

Над 100 са участниците в Международния летен семинар по български език

Над 100 души от четири континента пристигнаха във Велико Търново, за да се включат в 42-рото издание на Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ. На церемонията по откриването присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Посрещнаха я виртуозните изпълнения на младите джазмени от Джуниър бенд в СУ „Емилиян Станев“.

Семинаристи от чужбина носят български раници

В Историческата и духовна столица на България гостите приветства ректорът проф. Христо Бонджолов. „Винаги ни е сбирало желанието да научим още един език, на който да се разбираме и България, която по това време на годината е най-гостоприемна. Щастлив съм да посрещна всички вас, гости от четири континента – студенит, доктуранти, преподаватели, преводачи, журналсти, лекари, адвокати, икономисти, инженери, администратори – хора с най-различни професии, обединени от една обща цел – да получат повече знания по езика, на който говорят българите”, каза в словото си началникът на университета.

Аулата на търновската Алма матер

Основните цели и насоки за развитие на българския език и култура в словото си очерта вицепрезидентът, която подчерта, че над 400 са вече българските училища зад граница и покани участниците в семинара да ги посещават в собствените си страни. Българският език да стане задължително условие за придобиване на гражданство, призова още Йотова.

Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев и областният управител проф. Любомира Попова, която лично уважи събитието.