Любопитно

Награждават с юбилейни медали ветераните от войни

Двадесет и тримата ветерани от войните в област Велико Търново ще бъдат наградени с юбилейни медали по повод 75-годишнината от Втората световна война. Отличията са осигурени от Министерството на отбраната, съобщи областният председател на Съюза на ветераните от войните Иван Коев.  Четирима от тях през тази година навършват столетие. Това са Димитър Зашев /на 15 май/, Симеон Кудинов /11 септември/, Ангел Николов / 20 октомври/ и Милчо Василев /12 ноември/. Най-възрастният, на 101 години – е Драган Златев от Златарица, а най-младият е на 97 години, уточни Коев.

Съюзът на ветераните от войните е създаден преди 30 години. Организацията е учредена на 7 септември 1990 г. По това време в България е имало живи около 300 хиляди ветерани, към 2008 г. те са 30 хиляди, а към 2020-а – 700. Великотърновската структура в началото има близо 4 хиляди членове, към 2000 г. те са 2700, а към 2020-а – 23-ма. Ръководител на местната организация поведе от 20 г. е д-р Иван Тумбев, припомни Иван Коев.

Според него необходими са промени в законодателство, с които да се увеличат социалните помощи за ветераните. „Пенсиите са твърде малки. Има безплатни рецепти, но с ограничения, а заболяванията на мъжете и жените са комплексни. В момента БЧК прави кампания, по време на която ще бъдат раздадени по 5кг хранителни продукти, но безплатните кухни  са само към военните клубове. Това означава, че ветераните от Горна Оряховица, Златарица, Павликени,  Полски Тръмбеш и Свищов не могат да ползват услугата. Безплатен обяд получават само двама ветерани, които са от Велико Търново и са подвижни”, коментира Иван Коев.