Община

Наградиха участниците в първата училищна олимпиада по религия

Николай Байчев от III  „г“ клас зае първо място измежду 23-ма свои съученици от III, IV и V клас в училищната олимпиада по Религия (Християнство-Православие), която се проведе на 21 април. Николай беше отличен с грамота и икона от училището и „Евангелие в преразказ за деца“ на Св. Синод на Българската православна църква, осигурена от Православния богословски факултет при Великотърновския университет.  С втори и трети резултат в теста, подготвен от заместник-декана на ПБФ  доцент Магдалена Легкоступ са Анна Мария Александрова от III „б“ клас и Кристияна Узунова от V „в“ клас.

„Децата се представиха чудесно. Общият резултат е повече от задоволителен. Това се вижда най- вече в писмения текст, посветен на прошката. Защото тестът оценява знание, възприета информация, докато писменият текст показва отношение, нагласи и точно там се вижда една подчертана християнска възпитаност. Само дете, което е изучавало религия православие, попило е от  нравствените ценности, от добродетелите, на които ги учи предметът – може да възприема прошката по  християнски начин, по който те по детски, непосредствено, с думи прости и искрени са споделили мисли за обичая и традицията за даване на прошка“, коментира доц. Легкоступ.

Училищният директор Ангел Янчев уточни, че предметът в начален етап се изучава от началото на тази учебна по един час седмично във времето, определено за занимания по интереси. Над 200 ученици са заявили желание да се запознаят с християнството и посещават групите, които се водят от учители по български език и по история. „Надявам се олимпиадата да стане част от състезателния календар на училището и да се утвърди като традиция. Няма лошо учениците да премерват силите си“, каза той, като подчерта, че без съдействието на Великотърновската митрополия и Православния богословски факултет образователната програма по религия трудно би могла да се реализира.