Култура Община

Наградиха най-красивите сурвакници от конкурса „От Коледа до Васильовден”

Изложба със сурвакници – част от конкурса „От Коледа до Васильовден”, откриха днес в сградата на Община Велико Търново. Във фоайето на втория етаж на администрацията наградиха най-добре представилите се участници. Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков приветства творците, като им пожела весели празници. „Това е една прекрасна българска традиция, която във времето продължава чрез вас, скъпи деца. Наскоро ЮНЕСКО обяви, че мартеницата е български символ от международно значение, очаквам и сурвакницата да стане такава. Нищо чудно някой от вашите експонати да помогне за това ”, подчерта Карабаджаков, след което награди авторите.

На първо място при най-малките се класира Беатрис Паришева от II „а“ клас на  СУ „Вела Благоева”. Втора е Ема Павлова, III „в“ клас от ОУ „Бачо Киро”. На трето място е отново  представител на СУ „Вела Благоева“ – Христа Иванова, от I „б“ клас. Останалите наградени може да видите тук.

Победителката в първа възрастова група Беатрис Паришева с д-р Миглена Петкова от РИМ-Велико Търново

Малката Беатрис Паришева сподели пред Общинското радио, че е майсторила сурвакничката си малко повече от час, но с помощта на цялото си семейство. „За да бъде една сурвачка красива, на нея трябва да има пуканки, ако може и житен клас, защото хлябът е най-важен. На сурвачката трябва да има зелен, син и червен конец. Искам да пожелая на всички да са здрави, щастливи и усмихнати”, коментира усмихнатото дете.

Жури в състав доц. Светла Атанасова и д-р Миглена Петкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново и Ани Павлова от Регионалното управление на образованието оцени най-красивите експонати. „С всяка изминала година сурвачките стават все по-естествени и близки до автентичните. Това означава, че ние като етнографи сме си свършили работата, но най-вече родителите и преподавателите на децата. Бяхме много затруднени при определянето на различните категории, защото почти няма разлика между сурвакниците на участниците от първи клас и тези от пети клас. Сурвакниците – това са магическите пръчици на българите”, коментира д-р Миглена Петкова.

Преди награждаването, солистите от народния хор при ДЮФА „Българче” се погрижиха за доброто настроение на публиката. Наградите, които получиха децата, са подсигурени от патрона на конкурса – кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Церемонията днес уважиха още инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието, Пенка Игнатова и Нелина Църова, директори съответно на образователната и културна дирекция в Община Велико Търново, директорът на Общинския детски комплекс Анелия Пейчева, общински служители, преподаватели и родители.

Репортаж от награждаването чуйте в прикачения звуков файл: