Култура

Награда на детската публика спечели Театър ВЕСЕЛ в Астана

Великотърновският куклен Театър ВЕСЕЛ се завърна от Международен театрален фестивал „EXPO 2017 WORLD PUPPET CARNIVAL“ в Казахстан. „Не сдавайся!” е руската версия на интерактивния спектакъл „Не се предавай!”, игран на световни театрални форуми в Малайзия (Награда за най-добър детски спектакъл), Италия, Полша (Номинация за мъжка роля) и Румъния.

Представянето на Театър ВЕСЕЛ в „EXPO 2017 WORLD PUPPET CARNIVAL“ в столицата на Казахстан бе част от изявите на формацията на световна  театрална сцена през 2017. Проектът за участие на търновския театър се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” (програма „Мобилност”). Международното събитие беше организирано от Правителството на Казахстан, Министерство на културата на Казахстан, столичния град Астана и WORLD PUPPET CARNIVAL.

В конкурсната програма бяха включени театри от 6 континента. В продължение на 8 дни фестивалната публика има възможността да се срещне с творчеството на артисти от Казахстан, Австралия, Япония, Корея, Китай, Иран,Тунис, Аржентина, Бразилия, Чили, Естония, Русия, Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Унгария, Словения, Румъния, Албания, Италия, Турция, Испания и др.

Основната цел на фестивала е творческа среща на артисти и мениджъри с цел проследяване на развитието и просперитета на театралното изкуство по света. От над 1 000 заглавия,  кандидатствали за официалната състезателна програма, са избрани около 80, в това число и видеофилми от цял свят.

Със спектакъла „Не се предавай!” на Театър ВЕСЕЛ беше открита фестивалната надпревара в Астана. Емоционалната публика от деца, театрали от цял свят и жури високо оцени българския спектакъл. Своите адмирации към търновския екип поднесоха проф.Куралай Ешмуратова, проф.Стивън Риц, представители от Посолството на Р България в Казахстан, актьори и зрители. Българският спектакъл получи номинация за режисура (реж. Веселин Василев) и номинация за детски спектакъл, но най-ценният приз за Театър ВЕСЕЛ е Наградата на детската публика, с която бе удостоен.

Представлението за възрастни „Дама Пика”, представено от приятелите на търновските кукленици от Театър КУКФО – Санкт Петербург получи Гран При на фестивала. Модерен, оригинален и с фино чувство за хумор спектакъл по брилянтното творчество на А.С.Пушкин.

Поредното участие зад граница на Театър ВЕСЕЛ е и първото за новооткрития 20-и артистичен сезон на търновската трупа. Спектакли във Велико Търново, цяла България, както и фестивални участия в Румъния, Русия, Казахстан и Тунис предстоят да се реализират в следващите месеци.