Култура

Мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” поставя МДТ „Констатин Кисимов”

„Криворазбраната цивилизация” по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников е най-новото заглавие в репертоара на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Премиерата на мюзикъла ще бъде на 14 септември, четвъртък, от 19 часа в Голямата зала на културната институция. Режисьор на спектакъла е Борис Дюлгеров, а две от главните роли са поверени на Милен Иванов и Полина Петкова, които ще видим съответно в образите на Маргариди и Анка. Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” е първият в България, който поставя на сцена заглавието с музиката на Дечо Таралежков, след популярния телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, подчерта директорът на великотърновския театър Васил Вълчев. Съпругата на композитора Камелия Попова дори предоставя на търновските театрали нотния материал, използван от екипа на Българската национална телевизия за постановката преди близо 50 години. В „Криворазбраната цивилизация” великотърновската публика ще види оркестъра, хора и балета на МДТ.

Съчетание между фолклор и модерни европейски ритми – така описаха музиката на Дечо Таралежков от екипа на театъра. „Творбата на Добри Войников е значим художествен факт, който осмива с художествен вкус и родолюбиво чувство зрънцата на криворазбраната цивилизация. С това заглавие се стремим дебело да подчертаем темата за висотата на българския народностен дух. Ние не бива да подценяваме висотата на нашата култура, на българската цивилизация”, акцентира от своя страна режисьорът Борис Дюлгеров.

Красивата Полина Петкова, която е най-новото попълнение на МДТ „Константин Кисимов”, описа Анка, в чийто образ ще се превъплъти, като „младо момиче, което се увлича по модерното, но впоследствие това се оказва грешка”. Търновската публика видя Полина Петкова в представлението „Тартюф” и концерт спектакъла „Музикално копнежи”.

В почти всички заглавия на театъра се изявява добре познатият Милен Иванов, когото ще видим в ролята на Маргариди. „Това е един емблематичен образ, който е носител на провокацията, на изкушението. Истината е, че и днес ни залъгват с лъскави и фалшиви работи, които са част от нашето всекидневие. Затова постановката е толкова актуална в днешно време”, заяви актьорът.

Билетите за „Криворазбраната цивилизация” са пуснати в продажба. Художник на мюзикъла е Лидия Къркеланова, диригент постановчик – Игор Богданов, диригентската палка е поверена на  Васил Вълчев, а хореографията е дело на Катя Богданова. Хор майстор – Яница Брънзелова.