Култура Община

Музикантите от „Ла Туна“ с безплатен концерт в Търново

 Група „Ла Туна“ от Университета от Алкала де Енарес, Мадрид, Испания гостува за първи път във Велико Търново като спирка от второто им турне в България. Съставът с 27 музиканти ще гастролира у нас от 3 до 9 септември. В старопрестолния град те ще бъдат на 4 септември. Групата ще зарадва гостите и жителите на Велико Търново с шествие и концерт. Дефилето по улиците на града ще започне в 19,30 от паметник „Майка България“, а 30 минути по-късно е концертът на сопистите. „Ла Туна“ ще изпълнят произведения от чуждестранни и испански композитори,  песни, написани от самите тях и характерните за Испания пасо добле и  сарсуела- жанр, близък до оперетата, възникнал през 17 век.  През 2017 бе първата визита на трубадурите у нас. Те зарадваха българската публика с изпълнение на песента „Моя страна, моя България“ на Емил Димитров.

Второто турне на групата у нас се осъществява с подкрепата на Министерството на културата  и посолството на Кралство Испания. Във Велико Търново гостуването на музикантите се реализира с подкрепата на Общината.

“Ла Туна” от Университета от Алкала Де Енарес е институция с петвековна история. Групата е създадена от студенти със скромни финансови възможности, които използвали музиката, за да успеят да се издържат по време на следването си. Често свирели срещу скромно заплащане или за супа (на испански sopa), откъдето произлиза прозвището им „сописти“ .Групата става важна част от културния живот на Испания. Всяка година музикантите свирят на церемонията по връчването на престижните награди  „Сервантес“ .Част от трубадурите е бил и известния испански писател Франциско де Кеведо. 

Една от основните цели на “Ла Туна” е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено „оживлението“ и „радостта“. По време на турнетата си формацията популяризира испанския бит, култура и фолклор. Участвала е във фестивали на 5 континента. Изнасяла е концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.