Любопитно

Молдовски българи пристигнаха по стъпките на дедите си в Търново

Седем молдовски българи пристигнаха по стъпките на дедите си във Велико Търново. Групата стартира обиколката  из страната ни пеш на 27 юни. Молдовците са с корени от с. Ботево. През 1829 година дедите им напуснали България след поредната Руско-турска война, за да избегнат репресия, и се заселили в днешна Молдова.

Близо два века по-късно техните наследници решават да изминат пътят им. Кръщават похода си „По стъпките на дедите ни“. Обиколката им започва от село Ботево, продължава през Стара Загора, Шипка, Габрово, а днес спирка в маршрута им е Велико Търново. Ентусиастите планират да продължат към Силистра. Те ще изминат общо 515 километра пеша на българска територия.  Специално за пътешествието си правят тениски с маршрута и надпис „Аз съм българин. Горда майка мене е родила…. 1829-2019″

Инициатор на обиколката е 42-годишният Владимир Мъгла от село Троица, Молдова. Срещаме се пред стените на Царевец, а вълнението му да бъде в България личи по огромната усмивка, озарила лицето му. Родното му село е с население от 200 души и се обитава само от молдовски българи. Те пазят жива паметта за произхода си. Владимир се нарича с гордост българин и споделя, че смята България за неговия рай. В Троица все още се предават българските обичай, играят се хора и се говори на български език. С общи усилия жителите събират запазеното наследството от страната ни и създават музей на българската култура.

В моето семейство се пазят дрехи на над 200 години. Дъщеря ми има рокля, завещана от пра-пра баба ѝ, която облича на празниците и излиза да играе хоро. Имаме даже приказка за разселването, която се предава от уста на уста. В края на 19 век в една от къщите в селото ни баща и син разговарят пред заключена стая на партерния етаж на постройката. Синът пита какво е затворено вътре. Бащата отключва вратата и показва каруцата, с която неговият баща се е изселил от България. Семейството се разширило и синът искал да преустрой къщата и да продаде каруцата. Баща му отказал с думите: „Сине, дядото ти не е избягал от родината си за хубаво. Дошъл е тук с тази каруца и е заварил гола, чужда земя. Дни наред е спал в дупка, изкопана в почвата. Молил се е да си вдигне къща. Търсил е вода. Имал е само дрехите на гърба си и тази каруца. Тя не се продава. С нея един ден ще се върнем обратно в България“ , сподели за Общинско радио организаторът.

Той и съселяните му често пътуват до България на почивка или по работа. Тази година Владимир с шестима негови приятели решава да измине стъпките на предците си, когато са напускали страната. След проучване изготвят подробен маршрут, който наподобява този на изселниците от преди 200 години.

Велико Търново е специална част от обиколката. Градът не е бил част от похода на предците им, но Владимир и спътниците му решават да се отклонят, за да разгледат духовната и историческа столица на България.

Вие не цените страната си„, казва той, вперил поглед във величествената крепост пред него и добавя, че никога не е виждал толкова красота в Молдова. Впечатление му прави и природата, която е наблюдавал у нас. С тъга споделя, че ще могат да останат във Велико Търново само до утре, когато ще продължат обиколката си.

“ Изминаваме по 40 км на ден пеша. Спираме се за почивка. Тогава имаме време да разговаряме с хората. Срещнахме само един проблем при пребиваването си тук- българското гостоприемство. Където и да идем, ни гощават и посрещат топло. Споделяме мисли за песните, думите и общата любов към България. Винаги се намира някой, който да ни  почерпи с ракия. След огнената напитка походът става малко по-труден“, добавя българинът, смеейки се.

Обиколката им приключва в Силистра. Надяват се походът „По стъпките на дедите ни“ да стане ежегодна инициатива, в която да се включват все повече хора от Молдова.

 

Диана Колева