Образование Община

Мозаечно пано радва малки и големи на входа на детска ясла „Слънце” във Велико Търново

 

Тематично мозаечно пано „Полет на въображението” бе открито официално днес на входа на детска ясла „Слънце” във Велико Търново. За реализирането му тя е кандидатствала пред факултета по изобразителни изкуства – катедра „Стенопис”, на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. От изработените четири предложения най-високо е оценен проектът на дипломантката Елпида Лайлакиду.

Първият етап е изпълнен в студиото по мозайка на факултета. Полагането на сегментите започва в началото на август. Само за седмица с упорит труд красивото пано е факт и радва както децата, родителите така и ценителите на изкуството, които минават покрай детска ясла „Слънце”. Реализирането на идеята Община Велико Търново финансира с 2 хиляди лева. Намеренията са нови следващи дипломни работи от катедра „Стенопис” на ВТУ да украсят и останалите детски ясли в старата столица, сподели при откриването Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в местната администрация.

„Въображението като основна тема в това пано е важна част от възпитателната дейност в детската ясла. То способства за създаване на представи, образи и идеи при работа с децата – моделиране, рисуване, конструиране, игри, творчество…Всички ние трябва да стимулираме децата към проява на новаторство, към експериментиране чрез максимално разнообразие в развлеченията,  обстановката, околната среда. Децата имат нужда от своите фантазии, измислици и небивалици, нека ги подкрепим! Сложете големите крила и полетете с нас!”, каза при откриването на паното директорът на детската ясла „Слънце” Маргарита Кънчева. Тя благодари на Община Велико Търново за подкрепата, на факултета по изобразителни изкуства във ВТУ и на талантливата Елпида Лайлакиду.

Младата авторка разказа, че материалът на паното „Полет на въображението“ е стъклокерамика,  има и стъклени елементи. „ Много е подходящ за такава среда, заради ярките цветове и тонове. С творбата искам да помогна на най-малките да развият въображението си. Това е един пъзел със скрити в него животни. В началото децата виждат слънце, облаци, но като се приближат те стават на котенца, мишлета, хартиено корабче лети в небето…и още много дребни животинки”, споделя Елпида Лайлакиду. Тя допълва, че мечтата й е такива нейни творби да украсят други детски заведения и не само…