Денят

Модерен бронхоскоп дарява Ротари на Белодробната болница

Модерен видео бронхоскоп ще дари Ротари клуб на Белодробната болница „Д-р Трейман” във Велико Търново. Той ще е последната дума на техниката, уточни Митко Минев, бъдещ дистрикт гуверньор на Ротари – България. Ще струва 100 000 лева – 78 000 лева за апаратурата, а останалите средства ще са за обучение на персонала, работещ с него. Парите ще се набавят от Глобалния фонд на ротарианците и чрез  дарителски кампании на благодетелите. Осигуряването на модерния видео бронкоскоп е част от кампанията „Дишането е живот” и по повод 80-ата годишнина на Ротари клуб.

„Това е скъпа апаратура, която към настоящия момент не е по силите ни самостоятелно да се сдобием с нея. Благодарим на Ротари за тази възможност. Техниката е жизненоважна за дейността на болницата. Тя е от изключително важно значение за болните. Основно средство за откриване на рак на белия дроб. При нас се правят диагностични процедури. Ние разполагаме с бронхоскоп, но той е прекалено стар. Трудно работещ, закупен е през 1996 година. Болницата ни обслужва хора от четири области. Миналата година са преминали  1600 души, за тази година до сега – 1700 души. Около 200-300 бронхоскопии се правят средно на година”, поясни д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница.

Сред другите прояви на добродетелите е юбилеен концерт – спектакъл. Поп звездата Георги Христов ще бъде специалната изненада в „Ротари за великотърновци”. Събитието ще се проведе на 16 ноември от 18.00 часа в ДКС „В. Левски” във Велико Търново. Ще участват хор, солисти и оркестър при МДТ „К. Кисимов” и ДЮФА „Българче”.  По време на концерта ще бъдат връчени наградите на победителите във фотоконкурса и на децата от конкурса за детска рисунка. Входът за проявата е свободен.

Кремена Крумова – Попова