Култура Образование

Малкият великотърновски поет Николай Антонов представи втората си книга „Дял от мене“

10-годишният  Николай Антонов  от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“  в старата столица представи официално в петък  втората си книга  „Дял от мене“. В присъствието на своите съученици, учители и гости в читалище „Искра“ той прочете част  от стихотворенията и разказа повече за тяхното създаване. Възбудил любопитството на децата, Ники отговори на всичките им въпроси, свързани с издаването на стихосбирката.

„Повече обичам българската литература отколкото чуждестранната. Впечатлявам се от българските писатели и се интересувам от тях. Всичките си стихотворения написах с душа и сърце. „Дял от мене “ е частица от моя живот.  Мисля, че тази книга е по-добра от първата, защото научих много неща  последните години и се срещнах с много мъдри хора, които ми дадоха ценни препоръки.“  – каза на срещата Ники и допълни, че много обича страната си и иска да остане да живее  в нея.

Първото стихотворение от книгата е с едноименното  заглавие

„Дял от мене“:

Може би съм неизвестен,

но пък ще съм честен,

към моята съдба,

каквато да е тя.

Живея ли да пиша,

този свят да опиша

с моите две ръце

и моето добро сърце

Ученикът прочете на гостите на събитието и  стихотворенията си „Залез“, „Битка с Торбалан“ и      „Лято“.  Поетичната му книжка съдържа близо 30 лирични произведения.

„Поздравявам Ники за успехите му. Той постоянно ни изненадва със своите творби и за нас е гордост, че имаме такъв ученик в  ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – така се обърна към Николай директорът на учебното заведение Иваничка Петкова, която уважи литературната среща. Тя му пожела още  и да не спира да пише.

През 2021г. ученикът издаде своята първа книжка „ Каново Паново“ – истории от въображаемо градче, която излиза от печат на празника на книгата – 23 април.

В края на срещата Николай Антонов подари на всички присъстващи книгоразделители, върху които бе поместил по един от стиховете си. Той  благодари на своите родители и на класния си ръководител д-р Ренета Минчева за подкрепата и каза, че без помощта им нямаше да се справи.

Пламена Димова