Денят Политика

Младите хора в основата на изготвяне на Национална стратегия

Заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов е във Велико Търново за среща с младите хора на града по повод изготвянето на бъдещата Национална стратегия за младежта. Планирано е тя да бъде готова до края на годината и да влезе в действие през 2020 година. Базирана е на Европейската такава в унисон с програмата на Правителството.

„За първи път правим тези обиколки из страната при изготвянето на Стратегията. Досега сме посетили пет града – Видин, Враца, Варна, Бургас и Русе. Целта на всички срещи е да съберем повече мнения, коментари, оценки на младите хора, които да включим в нея. Идеята е новият документ да е работещ, с реална реализация”, поясни Павлов.

Сред акцентите в дебатите и предложенията при срещите с младите хора са били здравословният начин на живот, спорта, достъп до здравословни храни, до инфраструктура и възможности за спортуване.

„Искат гласът има да бъде чуван, оценяван, да имат достъп до културни събития, до програми. Да бъдат чувани, търсени, да се чувстват полезни. Искат да си намерят хубава работа. Да могат да пътуват, да спортуват”, посочи още зам.-министърът преди срещата.

По време на дебатите в Областната администрация – Велико Търново присъстваха депутати от региона, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на старата столица Даниел Панов, кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев, училищни експерти, ученици от Спортното училище и Хуманитарна гимназия.

Градоначалникът приветства младите хора и им пожела ползотворна работа. И обяви, че над 500 000 лева целогодишно се дават за младежки дейности, отделно за спорт, а над 20 са клубовете за деца и младежи в населените места на общината.

Кремена Крумова – Попова