Здравеопазване Образование Община

Младежи заменят цигари с ябълки в центъра на Велико Търново

Информационна кампания по повод Международния ден без тютюнопушене – 16 ноември, се провежда днес в центъра на Велико Търново. Ученици и доброволци заменят цигари за ябълки и раздават балони с послания за ползите от спиране на тютюнопушенето на преминаващите минувачи. Всеки, включил се в кампанията, може да завърти и колело на късмета. Част от акцията е разпространението на здравно-образователни материали.

В акцията пред сградата на Общината участват ученици от Частна професионална гимназия „Аркус“. Кметът Даниел Панов се срещна с учениците и ги поздрави за активната обществена дейност. Той им благодари за инициативата, насърчаваща здравословния начин на живот. Даниел Панов пожела на младите хора много успехи както в училище, така и във всички начинания. Кметът ги посъветва да изберат българските университети, щом завършат средно образование. Организатори на акцията са Община Велико Търново и Регионалната здравна инспекция.

Повече от 200 души са преминали през кабинета за отказване на цигарите в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново от началото на годината до сега. Те са били на възраст от 18 до 86 години. От общия брой повече са дамите пушачи – 131, коментира Йорданка Илиева – психолог в РЗИ. Тя уточни, че преобладават умерените пушачи, употребяващи дневно от една до десет цигари. С нормални стойности на дишането са 80 процента от изследваните.