Интервю Любопитно

Млада търновка издаде книга за депресията

Цвети Георгиева е на 27 години, родом от Монтана. Израства обаче във Велико Търново, където се мести да живее още от съвсем малка със семейството си. Учила е в Япония, завършила е „Психология” и „Японистика”. От вече близо година живее и работи в Обединеното кралство. Дебютната ѝ книга е озаглавена „Любовна история, в която не се разказва за романтика”, и е изцяло написана на английски език. Издадена е във Великобритания от издателството, в което работи Цвети. Младата писателка избира псевдонима “Flower G.” за направата на творбата, тъй като думата „flower” на английски означава „цвете”, най-близко е по етимология до рожденното ѝ име, а и се произнася много лесно от чужденците.

Темата на книгата е повсеместната „пандемия” от депресия, която, за съжаление, е обхванала целия свят. В книгата си, Цвети визира и други широкоразпространени емоционални проблеми на човешката душевност като безпокойство, гняв, вина, загуба, страх, вътрешен мрак и демони, потиснатост. Авторката се надява читателите наистина да разберат по какъв начин се усеща депресията и да осъзнаят че реално тя няма никаква власт над тях. „Книгата е разделена на две части. Всяка глава от първата част е свързана с кратка история, написана във втората част на книгата. Когато прочетете и двете, намирате въпроси в края на главата, които да провокират духа ви и да ви накарат да размишлявате още. „Любовна история, в която не се разказва за романтика” е не само ръководство за помощ, но и сблъсък на художествена и нехудожествена литература и най-вероятно ще искате да прочетете всичко за да не пропуснете нещо, което може да промени живота ви”, споделя с читателите Цвети.

Цвети разказва, че идеята да напише книга на подобна тематика се заражда след като преживява тежък пътен инцидент в Япония, при който нейния годеник загива пред очите ѝ. Книгата вдъхновява много хора и набира популярност в цял свят. Освен на Острова и в България, копия от изданието са продадени и в САЩ, Австралия, Япония и други държави. Произведението на болярката наброява 271 страници. Младата авторка съветва читателите да прочетат първо последната страница, като откровеничи, че самата тя винаги чете първо последната страница на книга, преди да реши да я купи. „Любовна история, в която не се разказва за романтика”, на английски: A Very Romantic Story About No Romance, The Love Story of the Blues, може да бъде закупена от всяка точка на света посредством Amazon. Предстои и пускане по книжарниците както в България, така и в чужбина, за което Цвети Георгиева усилено работи.

Гергана Нинова