Любопитно

Мишката не е изяла книжката

„Дигиталното пространство е необятно, но все още най-добрият носител на информация е книгата, хартиеното тяло, което издържа векове. Затова книгата няма шанс да бъде изядена от мишката.”, твърди Виктория Роглева от РНБ „П. Р. Славейков”.

Това се опитва да докаже и филиал „Славейче” с кампанията „Четенето е модерно”, която се провежда цял месец в детския отдел на РНБ „П. Р. Славейков”. Кампанията е започнала в началото на октомври, когато две писателки от Литературен клуб „Н. Й. Вапцаров” са чели приказки на малчуганите от ДГ „Иванка Ботева”.

„Тогава една спонсорка заяви, че ще подари на цялата група читателски карти за детския отдел. Досега са подарени 100 читателски карти, а в социалната мрежа Фейсбук приканваме приятели на книгата да се включат в кампанията.”, обясни Виктория Роглева.

„Една от идеите е също, когато деца ходят на рожден ден и подаряват детски книжки, към подаръка да включват и карти за Детския отдел. Така малките читатели ще могат да ползват богатия фонд с детска литература, с който разполагаме”, допълни тя.

Филиал „Славейче” включва Чуждоезиков център, Средношколски и Детски отдел. Помощни помагала – енциклопедии, речници, справочници, учебна литература до 7. клас, художествена литература, приказки от цял свят, с акцент върху българската народна приказка – това е малка част от фонда на Детския отдел.

Виктория Роглева обаче посочи и един проблем, с който се сблъскват библиотеките:

„Ако учителят иска да заведе деца в библиотеката, това става много бавно и може дори да спре желанието. Изискват се едни списъци с подписи – родителите трябва да дадат на класния ръководител писменото си съгласие, този списък се препраща към директора на училището, той пък трябва да уведоми Регионалната дирекция по образованието и чак тогава децата могат да посетят библиотеката. Това е извънредно трудна и сложна система. Безопасността на децата е на първо място, но нека не е чак толкова усложнена тази процедура. Институциите, които са свързани с образователната система, не бива да бъдат възпрепятствани по този административен начин.”, подчерта Роглева.