Култура

Мистериозни костени предмети откриха в праисторическата могила край Петко Каравелово

Два загадъчни костени предмета с изключително фина изработка откриха археолози в праисторическата могила край с. Петко Каравелово. Специалистите с ръководител Александър Чохаджиев стартираха проучванията си в началото на месеца. Предметите са намерени в най-ранното жилище на могилата. На подобно разкритие археолозите са се натъкнали и през 2016-а година, припомни Чохаджиев.

„Единият от предметите е незавършен, а другият има следи на използване. Много са разнопосочни интерпретациите, които могат да се дадат, и ще бъде чиста спекулация да говорим за тях, преди да се направи анализ. Но очевидно става дума за части от един сложен инструмент”, коментира в интервю за Общинското радио Александър Чохаджиев. Костените предмети, приличащи на ключе, са намерени в краищата на едно от жилищата, обект на изследване на екипа, ръководен от Чохаджиев. Сред разкритията през този сезон е регистрацията на рядко срещана строителна технология, касаеща сградата. „Това не е типичната колово-плетена конструкция, както се предполага за началото на V хил. пр. Хр, а конструкция от колове, забивани в земята и вкопани в строителни траншеи, с глина между тях. Отстрани е имало дървени дъски – постройката е била обшита отвътре и отвън с дърво. Благодарение на това, че очевидно селището е било заливано често и средата е била безкислородна, имаме толкова добре запазени дървени останки”, допълни археологът.

Сред целите на специалистите през този сезон е да бъдат завършени проучванията на северните части в най-ранното жилище от този период и началото на обитаване на могилата. „Вероятно основният проблем в тази среда е бил мочурливият терен – има много свидетелства как хората са се стараели да направят настилка между къщите. Жилището е било с две помещения и преддверие пред входа. Имало е две пещи – една в преддверието и другата – в самото жилище. Последната е била ползвана и за готвене – през годините откриваме много останки от кости на животни”, припомни Александър Чохаджиев.

На жилището през годините са правени четири основни ремонта – твърдение, доказано от археолозите през този сезон. „Единият е включвал най-вероятно преправяне на стените – с по-дебело омазване и скъсяване на обитаемото пространство. Можем да твърдим, че каменно-медната епоха в този обект започва още в края на VI хил. пр. Хр.”, допълни Александър Чохаджиев.

Обект на научните търсения на специалистите е нов сондаж в западната част на могилата. В него личи богато жилище от 4 600 г. пр. Хр., с разнообразен инвентар. В горната част на обекта има най-малко две жилища от късната каменна епоха, за съжаление разрушени от земеделска обработка. В момента екипът работи върху интересни теренни ситуации, за които е рано да се говори, загатна Александър Чохаджиев.

Три малки фигурки на едър рогат добитък, приличащи на детски играчки, няколко красиви съда, украсени с графит и боядисани в бяло, са сред откритията в тази част на обекта. До края на разкопките предстои поне още една седмица, в която се очакват още интересни разкрития.

10 години от началото на разкопките отбелязва през 2018-а екипът на Александър Чохаджиев. „В началото сезоните бяха много по-кратки, а от 2013 г. обектът се финансира със средства от Министерството на културата по програма. Тази година сумата, с която разполагаме, е 13 хиляди лева”, допълни археологът.