Култура

Мирян Колев е първият артист за 2020-а в проекта „1м2 Изкуство“

„1m2 изкуство”  продължава и през 2020-а. Първият артист за тази година е  Мирян Колев, който по настоящем живее и работи в Трявна. Той е познат в старата столица с името на музикалния си проект E.UE.R.P.I. и изпълненията  в ембиънт и електро-акустичен стил.„Отпадане” е първата арт инсталация на Мирян, която освен звук съдържа и визуална част. Създадена на брега на Дунав, творбата включва намерени обекти и звуци, пресъздавайки една екосистема чрез звук и образ, и поражението на отделните ѝ единици като естествена част от нейния кръговрат.

Идеята се ражда по време на междуданордния форум „Процес- Простраство“. Мирян е един от общо 13 автори във фестивала, който се провежда в село Бръшлян, Русе. В рамките на няколко дена той разработва концепцията. „Мислех да са само звуци, но красивите гледки ме вдъхновиха да направя и няколко снимки. Първоначално бях предвидил една фотография, но за изложбата във Велико Търново добавих още 5. Така общия брой на кадрите стана 6. Не се занимавам с фотография професионално. Моята страст е музиката. Посветил съм ѝсе още от 15-годишен, а преди 8 лета стартирах и соловия си проект E.UE.R.P.I. По време на пътуванията за концерти запечатвам окръжаващата ме среща в обектива. Също се случи и на р. Дунав. Видях гледки, които ме впечатлиха и заслужават да бъдат показани„, обясни Мирян.

Арт инсталацията „Отпадане” може да бъде разгледана до 16 февруари. „1m2 изкуство” е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова заедно с „ТАМ“ . За трета година инициативата представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв.м. Проектът е подкрепен по програма „Изкуство и култура” към Община Велико Търново.

Диана Колева