Политика

Мирослав Трифонов: Не председателят, а членовете и симпатизантите ще изберат посоката на развитие на СДС

„За развитието на Съюза на демократичните сили трябва да помогнат редовите членове, симпатизантите и хората, които ги вълнува демокрацията в страната ни”. Това заяви пред Общинското радио областният председател на „сините” Мирослав Трифонов. По негови думи посоката ще бъде избрана от Националния съвет след социологическо проучване сред потенциалните гласоподаватели в дясното пространство. Очаква се заседанието на висшия партиен орган да се проведе до края на месец юли.

Според Трифонов има три пътя, по които може да тръгне Съюзът. „Единият е с автентичната десница. Имам предвид Демократи за силна България, но мястото, което са си избрали в момента – не е нашето място. Вторият път е т.нар. национално-консервативно бъдеще. Някои го спрягат като съюз между СДС и НФСБ, но на този етап не се обсъжда съюз с която и да било партия. Другият път е на самостоятелно развитие, но състоянието на партията трудно би позволило самостоятелно явяване на избори”, каза областният лидер и уточни, че СДС може да има за партньори почти всички партии на небосклона с изключение на БСП, ДПС и ГЕРБ.

„Ние сме дясна, християндемократическа партия, извънпарламентарна опозиция, но с кого ще вървим напред – предстои да решим. Идеята е да се спре безвремието в СДС, първо да си го подредим. За коалиция е рано да  говорим. Когато слаби партии се съберат в коалиция, те не дават никакъв резултат”, коментира Трифонов.