Образование Полиция

Министър откупи рисунката на търновска ученичка, заела второ място в конкурса „С очите си видях бедата”

Второ място спечели рисунката на 17-годишната Ана-Мария Недялкова, ученичка в ПГ САГ „Ангел Попов“ – В. Търново в конкурса на МВР „С очите си видях бедата”. На трето място се класира рисунката на 16-годишния Кристиян Ташев от Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица. Рисунката на Ана –Мария бе откупена на благотворителния базар от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който поздрави победителите в международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”.
За поредна година на тържествена церемония в Националния дворец на децата бяха наградени победителите в международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. В тазгодишното издание на конкурса до финалния етап бяха  допуснати над 500 творби на деца от 6 до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха наградени. За пръв път проявата  бе посветена на Международния ден за намаляване на риска от бедствия.
Заместник – министър Моника Димитрова-Бийдчър благодари на всички участници в това „цветно предизвикателство“. Тя им пожела да имат смелостта да се състезават, да се развиват и да бъдат себе си, защото оценката през техните очи е много важен коректив за възрастните.
Дерзайте, вярвайте в себе си, бъдете такива, каквито сте,  призова в краткото си обръщение към децата директорът на ГДПБЗН главен  комисар  Николай Николов. Той увери, че когато вижда искрите в очите им усеща удовлетворение заради организаторите на този конкурс.
Съорганизатори на конкурса са ГДПБЗН – МВР, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата. Победителите в тазгодишното издание са излъчени от жури под председателството на Националната художествена академия.
До момента от благотворителни продажби за събрани 6490 лв. – сума, която ще бъде дарена за подпомагане на децата на загинали или пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. След приключването на церемонията също бяха направени много откупки.
Гости на тържеството бяха министърът на вътрешните работи Иван  Демерджиев, зам.-министър Моника Димитрова Бийдчър, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, зам.-главният  секретар на МВР главен комисар  Станимир  Станев,  старши комисар Александър Джартов , директор  на дирекция „Държавен  контрол  и превантивна дейност“ при ГДПБЗН, старши комисар  Красимир Шотаров, директор дирекция „Оперативна дейност“ при ГДПБЗН, представители на БЧК и Фондация „Четири лапи“, педагози, директори на училища, участници и родители.
Международният конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда ежегодно от 2002 година. Обявен е за добра практика в превантивната работа с деца и подрастващи от ЕК. Конкурсът се провежда с подкрепата на Секретариата на частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа – EUR-OPA. Съорганизатори на инициативата са ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Министерството на образованието и науката.
Със своите рисунки децата изразяват придобитите знания за взаимопомощ и оцеляване в условията на различни рискови ситуации.
Журирането на рисунките се осъществява от преподаватели от Националната художествена академия и преподаватели в областта на изобразителното изкуство. През годините в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ са участвали творби на деца от Сърбия, Гърция, Азербайджан, Сирия, Иран, Ирак, Индонезия, Китай и Малайзия. През 2017 година за участие в конкурса бяха поканени деца на бежанци, пребиваващи в нашата страна. Рисунките, получени по линия на международното сътрудничество се състезават в отделна категория.