Образование

Министър Каракачанов се очаква за възстановката на „Нишка операция 1944”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се очаква да  присъства на възстановката на „Нишка операция – 1944”. Това съобщи началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов. Реконструкцията на битката ще се състои по инициатива на клуб „Братя по оръжие“ на 17 октомври от 12,00  часа на полигон Беляковец. В пресъздаването на военната операция ще участват близо 70 човека от клуба, 15 курсанти и 1 офицер от НВУ „Васил Левски”, оригинално въоръжение и бойна техника. Полигонът ще бъде със свободен достъп за гражданите. Осигурени са места за паркиране и два автобуса, които ще извозват желаещите да наблюдават събитието. Те ще тръгнат от 10,30 часа – единият с маршрут – площада пред Царевец – Халите – Театъра – Съдебна палата – Беляковско шосе. Другият ще пътува по линия от Пожарната  – нова болница – Зона В – Старчески дом –„Била” в кв. „Бузлуджа” – спирка   Качица.

„Нишката операция на Втора Българска армия се провежда между 8 и 14 октомври 1944 година. Тя е успешна и знаменателна за българската военна наука, поради което заслужава  да бъде показана пред публика. Това е вторият етап на Втората световна война за България, когато тя е на страната на антихитлеристката коалиция и се сражава в Югославия срещу немски части. В операцията нашата армия постига значителен оперативен и тактически успех, като  изолира и  разгромява  VII SS дивизия”, каза на пресконференция председателят на „Братя по оръжие” доц. Момчил Тачев.

Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов поясни, че висшето военно училище се включва в реконструкцията с логистична поддръжка. Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване с транспорт” ще приготвят боб яхния и ще изпекат хляб при полеви условия, които по-късно ще се раздават на посетителите. За пръв път ще бъде демонстриран в действие и танк Т-34, който  е собственост на Университета и беше възстановен преди дни с усилията на личния състав на учебното заведение, отбеляза началникът на НВУ.

Зам.-началникът на Университета полковник Евгени Пенчев уточни, че курсантите ще бъдат с униформи реплики, но снаряжението им ще бъде освен оригинално и бойно. Те ще участват с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от месец юли т.г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 броя пушки от този модел.

Възстановката „Нишка операция – 1944” се провежда с подкрепата на Министерството на отбраната и Община Велико Търново.

Организаторите апелират, въпреки че събитието ще е на открито – да носят маски, да спазват дистанция и  указанията на комендантските постове.