Денят Любопитно

Милко Александров – един мечтател на „Терминал България”

Той е от Велико Търново. На 22 години е. Бивш възпитаник на ПМГ „Васил Друмев”. Казва се Милко Александров. Един от многото млади хора, който избра „Терминал България”, защото всъщност е главният идеолог на учреденото, преди близо година и половина едноименно сдружение.

„Идеята за „Терминал България” дойде в отговор на станалото нарицателно Терминал 2 на заминаващите. Нашето е „Терминал България”, на оставащите. От малък се занимавам с хуманитарна и благотворителна дейност. Когато бях в XII клас натискът върху мен бе голям. Всички започнаха да ме убеждават, че правилният избор е на отида навън. И как съм луд да остана в България. Поддадох се в една степен. Изпратих документи. Бях приет в Италия. Прочетох писмото от университета, скъсах го и казах че оставам в България. Това няма да е моят живот. Реших, че ще остана тук и че ще  работя с голяма амбиция и най-вече да докажа на себе си, че и в България  човек може да успее без да се отказва от родното, средата, близките си, приятели си. Мина една година и постоянно мислех върху това –  какво мога аз да направя за младите хора, за да мога да получа цялата информация. Защото прекалено много са плюсовете за живот навън, и прекалено малко са за тук.  Но остават едни 50% с липса на друга информация. Затова реших да я потърся и ако я намеря да я споделя.  Така дойде идеята за „Терминал България”. Поканих четирима приятели да поговорим и да обсъдим, какво можем да направим ние. Така изминаха два месеца. И осъзнахме, че най-важното нещо е информираността. Всеки да направи обоснован избор за всичко, с което се захване”, разказа за Общинското радио Милко Александров.

Основният проект, по който работи сдружението е семинарът „Изборът да замина или остана”. Младежите го провеждат в много училища, сред ученици от X и XI клас. Споделят информация, водят дискусии с младите хора, обсъждат проблеми. Осъществяват и една електронна платформа, с безплатен достъп, която до два месеца ще е готова. В нея събират информация за всички вузове у нас какви специалности предлагат, как да се подготви всеки за изпитите и прочие.

„Терминал България” вече има клонове в страната – екип във Велико Търново и Перник. Клубното им мото е „Заедно можем”.

               

„Ние не убеждаваме никого в нищо, само подкрепяме. Хората успява да видят чистотата на нашата дейност. Има млади хора със силно изразен патриотизъм, гражданска позиция и вярващи, че в България е тяхното място. Ние сме група младежи – мечтатели. И работим в посока нашите мечта да се реализират. Едно от най-големите ни мечти е цялостна образователна реформа. Образованието трябва да вървен своята стойност. Да стане по-цветно, интерактивно и иновативно, да развива качествата на младите хора. Те да познават професиите, да има кариерно развитие”, обяснява още младият мечтател.

Сега той завършва първото си висше образование в София, ще учи и второ, ще запише и докторантура. Работи като управляващ партньор в агенция за недвижими имоти. Смята, че човек където и да е, най-важното е да се чувства щастлив.

Из „Убеждение и манипулация“ – Милко Александров и Елеонора Венкова:

„…Много голяма част от хората са заети. Те работят, пазаруват, домакинстват, а в същото време се оплакват, че заплата им е ниска, хладилника е празен, а домът – мръсен. Реално, нещата които ги правят заети далеч не са гореспоменатите дейности. Това, което отнема времето им за учене на чужди езици, посещението на семинари или четенето на книги е времето което губят в гледането на риалити програми, играене на дебилни игри или извършване на действия, които сами по себе си не водят до никакъв резултат. Втълпяваме си, че това ни разтоварва, но истината е че ни пропилява времето и допълнително натоварва съзнанието ни.“

Кремена Крумова – Попова

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone