Политика

Милен Михов: Имаше опит да се компрометира идеята за обединение на патриотичните сили

„Съществуваше сериозен опит да се разбие коалиция „Обединени патриоти”, да бъде разпадната парламентарната група и като крайна цел да бъде компрометирана идеята за обединение на патриотичните сили в България”. Това каза пред Общинското радио търновският депутат и зам.-председател на „Обединени патриоти” и на ВМРО доц. Милен Михов. Според него и в намален състав – след напускането на народните представители от „Атака” –  форматът има достатъчна сила да води активна парламентарна и законодателна дейност.

Михов смята, че по-голямата част от 2019-а е преминала в предизборна кампания за европарламента и местния вот. По негови думи ВМРО и „Обединени патриоти” са постигнали добри резултати и са направили поредната крачка в утвърждаването на организациите в решаваща национална политическа сила. Той припомни, че в Европейския парламент  ВМРО  изпрати двама свои представители, а на местните избори получи гласове, надхвърлящи  прага на парламентарните 4%.

В коментар за партийните субсидии Милен Михов заяви, че партиите    трябва да се финансират чрез държавния  бюджет, за да не станат клиенти или оръжие в ръцете на частни корпоративни или външни на националните интереси сили. „На следващо място финансирането трябва да е справедливо, за  да осигури равнопоставеност на всички политически сили, независимо от тяхната големина. И трето, изразходването на средствата да бъде прозрачно. За съжаление през лятото нашите партньори от ГЕРБ без консултиране с нашите становища наложиха самостоятелно решение, което не можеше да остане, защото обрича опозицията на безпаричие и оттук на невъзможност да осъществява дейност”,   каза зам.-председателят на „Обединени патриоти”.

Доц. Михов отбеляза, че консултациите за необходимостта от промяна на Конституцията са в правомощията на държавния глава. „Те могат да бъдат полезни на президентската институция да формулира становище, но Конституцията не трябва да се човърка на парче. Темата за контрола на главния прокурор е само един елемент от въпросите, засягащи съдебната система. И в тази посока подходът към промяна на Конституцията трябва да бъде много внимателен, премерен и преди всичко да се отговори на въпроса – каква реформа искаме да направим, какви цели преследваме и  включва ли това промяна на Конституцията.  Дебатът в частта съдебна система ще бъде тема на следващия парламентарен  и политически сезон”, заяви търновският депутат.

Предсрочни парламентарни избори през 2020-а  няма да има и Народното събрание ще изпълни мандата си, прогнозира Михов, позовавайки се на  мнения и от опозицията. „Да се надяваме на добра стопанска година, в която икономиката ще запази своите възходящи посоки и темпове на нарастване. Това ще доведе до възможност за продължаване на приоритетите на управлението – повишаване на доходите, включително и на пенсиите,  реформа във висшето образование, развитие на сектора Сигурност и отбрана, защото живеем в бурно време и нашите въоръжени сили трябва да бъдат надеждни”, обобщи доц. Милен Михов.