Интервю Култура

Милен Колев на 79 години

Милен Колев – актьорът, посветил 37 години от живота си на търновския театър, днес празнува своя 79-и рожден ден. Той е завършил ВИТИЗ през 1963г., в класа на Стефан Сърчаджиев.

Още като студент се снима във филма „Царска милост”, който го прави известен. Една година е бил в Народния театър, а след това е разпределен в търновския Драматичен театър „Константин Кисимов”, където остава до пенсионирането си.

По време на творческата си кариера Милен Колев е изиграл близо 8000 представления. Има над 100 роли в театрални постановки и филми: Дон Жуан в „Дон Жуан”, Вандолино в „Учителят по танци”, Киряк Стефчов в „Под игото” и много други.

Любимата му обаче е първата: „Първата ми роля във Велико Търново беше в историческата пиеса „Дъщерята на Калояна” от Фани Попова-Мутафова. Традицията на търновския театър е да започва новия сезон с историческа пиеса.”, разказа актьорът.

Милен Колев е носител на I награда за актьорско майсторство на Районен преглед на българската драма и театър в Габрово и II награда на Национален преглед в София за ролята на Николай от „Необикновен процес”. Носител е и на награда за ролята на Григорий Цамблак в пиесата „Патриарх Евтимий” от Р. Радков. Тази година Милен Колев бе удостоен и с наградата на Община Велико Търново.

Какво разказа Милен Колев за студентските си години и живота в театъра чуйте от прикачения звуков файл: