Интервю Култура

Милен Василев: „Малко са днес българите като Иван Хаджиберов”

Документалният филм за Иван Хаджиберов ще бъде представен в Берлин и Брюксел.

В навечерието на Деня на народните будители ви припомняме за българския индустриалец, дарител и общественик – габровеца Иван Хаджиберов (1858-1934). Миналата година излезе документален филм за него, по идея на музиканта Милен Василев, който е и автор на музиката към лентата. На 1 ноември филмът и съпътстваща изложба ще бъдат представени в Берлин, а на 5 декември лентата ще бъде излъчена в Европейския парламент в Брюксел.

Създаването на първата фабрика за фини вълнени платове в България, построяването на първата водноелектрическа централа в България за индустриални цели, финансирането на първата частна ЖП линия – това са част от приносите на бележития българин за страната ни, които са описани във филма „Дързостта да бъдеш пръв”.

Сценарист е Красимира Христова, а оператор, режисьор и монтажист е Емил Михов, който работи в Националния музей на образованието – град Габрово.

Иван Хаджиберов е дългогодишен председател на библиотеката в Габрово. Дарява средства за изграждането на училището в Златари. Създател е на първите тенис кортове у нас, на първата лятна ледена пързалка, на която се играят три балкански шампионата по хокей на лед. Неговата конфекция е една от най-висококачествените не само в Европа, но и в света. По време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е доставчик на платове за българската армия. Признат е международно с 10 златни медала, отличен е и на двата български панаира от края на XIX в.– Русенския и Пловдивския. Приносът му е не само за Габрово – Българския Манчестър, но и за цяла България.

Една от възстановките във филма показва колко е бил отдаден Хаджиберов на делото си, разказа Милен Василев:

„Иван Хаджиберов отишъл в Българската народна банка в Търново с пистолет. С него той заплашил директора на банката Белчев с думите „Или кредит, или куршум и за двама ни”. Кредитът, разбира се, е подписан” 

Всъщност идеята на екипа е да направят поредица за българските индустриалци. Следващият филм ще е за Христо Бобчев.

Болтовете от фундамента на някогашните три генератора

От сградата на фабриката на Хаджиберов, изградена по немски образец, днес почти нищо не е останало. За делото му обаче продължава да се говори и трябва да се припомня. Защото колко са българите като Хаджиберов днес.. Отговорът на този и на други въпроси чуйте в прикачения файл:

 

Премиерата на „Дързостта да бъдеш пръв” се е състояла на 7 октомври 2016г. в Габрово, когато да гледат филма са дошли родственици на Иван Хаджиберов. Морална подкрепа е оказал и режисьорът Теди Москов, според когото филмът е „ювелирно произведение”.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone