Икономика Коментари Поминък

МЗХ публикува годишния график по програмата за развитие на селските райони

Министерството на земеделието, храните и горите публикува актуализирания индикативен график за приема на заявления за подпомагане по програмата за развитие на селските райони 2014-2020. „Едно от най-важните направления е приемът на проекти по мярка 6.4. – инвестиция за подкрепа на неземеделски дейности. Това е мярката, с която се подпомагат обекти за селски туризъм, както и проекти за производство и продажба на различни нехранителни продукти, както и такива за услуги в селата. Очакваният бюджет на тази дългоочаквана мярка е в размер на 100 млн. евро. Очаква се приемът по тези проекти да бъде от април до юни”, коментира за Общинското радио председателят на Асоциацията на  българските села Борислав Борисов.

С инвестициите за културното и природното наследство в селата е свързан приемът по проекти по мярка 7.6, върху които насочи още вниманието ни Борисов. „От март до май месец 2018-а се приемат проектите по тази мярка. Заделеният бюджет е 15 млн. евро и максималната стойност на проектите е до 400 хиляди евро. Тук се очаква да кандидатстват местните поделения на вероизповеданията, за реконструкция на църкви, манастири и сгради с религиозно значение. Субсидията за обектите, които са включени, ще е от 75 до 100 % от стойността на проекта”, допълни председателят на АБС.

През месец февруари ще стартира приемът на проекти по мярка 19.3, която е за подготовка изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи. Бюджетът тук е в размер на 6,5 млн. евро. През юли 2018 г. пък ще бъде открит приемът по мярка 1 – „Професионално обучение и придобиване на умения” за организиране и провеждане на курсове за обучение в сектора на селското и горското стопанство. Бюджетът е 8 млн. евро. „Най-голямата изненада е изместването на приема на проекти по мярка 16.1., която е за т.нар. оперативни групи са иновации. Тя бе дискутирана доста през последните месеци. Очаква се да стартира през май 2018 г.”, посочи още Борислав Борисов.

По думите му, най-важното нещо за програмата за развитие на селските райони, е тя да се съобразява с адекватността и влиянието, което оказва на самите жители на селото. „Не трябва да се реализират проекти просто така – с цел усвояването на средства”, допълни Борисов.

снимка: Асоциация на българските села

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone