Култура Любопитно

Метъл групата „Тодиан“ представи първия си албум „Великата България“

Албума си „Великата България” представиха във Велико Търново музикантите от метъл групата „Тодиан”. Тя включва Тодор Тодоров, текстописец, вакали и бас, Ангел Ангелов – ударни, китара, микс и Тони Иванов, вокали. Това е първият общ проект на великотърновци и габровец.

Музикалните творби за общо 14. Песните са седем и са само на български език. Още толкова има интро с разказвач, което въвежда към песента. Албумът разказва чрез музика славната българска история от създаването на българската държава до въстанието на Асеневци и въздигането отново на държавността.

Първите парчета са траш метъл, има и нотки на прогресив.

„Тодиан” започва активна работа през 2017 година. Иначе е студентски проект на Тодор и Ангел. През 2018 година записват първите си парчета. Решават да направят албум за българската история, защото са патриоти.

Имах готови мои парчета, пет на брой. Транш метъла харесвам аз. С малко мои рифове, другите Ангел ги преработи. В края на албума е само негова музика. Тестовете са мои всичките. Модерно, съвременно звучене има албума. Всяка песен започва с мотив или интро – оркестрации на мелодии, които са части от самата песен. Близо 1,30 минути дълги. Има един разказвач с глас, който въвежда в епохата на песента. Това са общо 14 микса – парчета, дошли от сърцата ни, като музика и изпълнения”, пояснява Тодор Тодоров.

Името „Тодиан” идва от имената на членовете на групата, но сега и Тони се вмества в „То”-то.

Има потребност българинът да му се върне самочувствието. Този предложен ни от Запада модел на живот не е добър и нямаш време за духовен живот. Това залитане и чуждопоклонство по някакви други ценности са ни чужди. Загубата на идентичност също е водещо. Решихме да поднесем на хората нещо, с което трябва да са горди като погледнат в собствената си славна история. Прабългарите, когато са дошли тук, са донесли държавността. Нито една съвременна европейска държава не съществува с днешното си име, когато е основана България, защото ние сме стара и древна държаваИмали сме и най-точния календар. Имали сме империя. Кирилицата също е българско достижение”, допълва още текстописецът.

Идеята е в бъдеще чрез видеоклипове към всяко парче от албума „Великата България“, да се направи музикален филм за историята на родината ни. „Тодиан” обмислят и предложенията за свирене на живо в клубове из страната.

Кремена Крумова – Попова