Образование

Ученици от СУ „Вела Благоева“ събраха средства за облагородяване на вътрешното пространство в учебното заведение

1900 лв. събраха учениците от Училищната телевизия в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново по време на благотворителен базар, провел се между 18- ти и 22- ри декември 2023г. във фоайето на учебното заведение. За изработването на изделията се включиха и ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, а идеята за организиране на  събитието бе на преподавателя в школото и ръководител на Училищната телевизия Ивалина Климентинова. Със събраните средства ще бъде подобрено пространството в училищните фоайета, като се закупят мебели за отдих. Те ще бъдат поставени на етажите, където се обучават учениците от начален етап и пред класните стаи на тези от прогимназиален етап на обучение.

Втората кауза, с която  учениците се  заеха, бе да  подарят книга за Коледа на децата от 30-те приемни семейства и Комплекса за социални услуги в гр. Павликени с подкрепата на 27 класа от начален и прогимназиален етап от СУ „Вела Благоева“. През изминаващата вече 2023г. младите репортери взеха участие и в инициативата на Регионално управление на образованието „Интервю с професионалисти“, за което получиха грамота. Припомняме, че  в началото на  2023г.  пък те  направиха  дарение на лекарства и консумативи на стойност 1000 лв. на Общински приют за безстопанствени кучета в с. Шемшево.

„За 2024 година остава един много голям проект. Ще правим кошове за разделно събиране на отпадъци в училище. Това е задача, която ни постави нашият директор г-н Ангел Янчев. Теодор от VIв клас, с помощта на своя баща,  направи 10 коша за разделно събиране на отпадъци. Те трябва да бъдат боядисани и поставени на четирите етажа в нашето училище“- това каза за Общинско радио Велико Търново Ивалина Климентинова. Тя допълни, че общо ще бъдат поставени 14 коша за разделно събиране. За материалите преподавателят сподели, че са използвани стари летви и части от вътрешното тяло на климатик. Също от остатъчни материали децата от седмите класове пък  експонираха изложба в учебното заведение, в която представиха много интересни изделия, като часовник от стар кашон и копчета и мн. др. „Започваме 2024г. с надежда за много творчески изяви, които ни престои да реализираме“ – допълни  още Ивалина Климентинова.

Пламена Димова