Образование

Международна среща по проект „Ние сме различни и интелигентни“ в СУ „Владимир Комаров“

Учителите и учениците на СУ „Владимир Комаров“ бяха домакини на втората международна среща по проект „Ние сме различни и интелигентни“, финансиран от програмата Еразъм+ на Европейския съюз. Проектът  се основава на Теорията за множествената интелигентност на американския психолог Хауърд Гарднър, според която всички хора са уникални и притежават различни видове интелигентности. „Темата на срещата в нашето училище беше Езикова и лингвистична интелигентност и всички проведени дейности бяха свързани с развитието на тези способности. Гостите бяха посрещнати в училището  с тържество. При нас присъстваха представители на училищата-партньори от Турция и Италия, а за участващите онлайн ученици и учители от Румъния и Испания беше осигурена онлайн връзка в Интернет“, каза координаторът на проекта Гинка Маринова.

Децата от петте държави са споделили направените от тях презентации за страните си, родните си градове и училищата в които учат, с което са представили  своите презентационни умения. „Нашите гости имаха възможност да посетят различните музеи на територията на града ни, тяхната обиколка беше подкрепена с беседи на английски език, който е работният език на проекта. Провеждането на срещата ни в България съвпадна с празника на град Велико Търново, което направи нашето училищно събитие още по-празнично. След запознаването на гостите с историята, бита и културата на хората, живеещи в нашата страна и в нашия град, учениците създадоха свои текстове на английски език, с което подкрепиха своите умения за създаване на текст. Със снимките от проведените дейности и създадените авторски текстове учениците създадоха красиви плакати, които могат да бъдат видени в Еразъм+ къта на Средно училище „Владимир Комаров“, разказа Маринова.

Тя припомни, че в проекта е предвидено всяка международна среща на учители и ученици да бъде посветена на различен вид интелигентност. Проведената в Испания среща през 2020г., е била посветена на вътреличностната и междуличностната интелигентности. „Убедени сме, че този проект ще остане задълго в сърцата на нашите възпитаници, които продължават да общуват със своите нови приятели в социалните мрежи и с нетърпение очакват следващите срещи в Румъния, Турция и Италия,  където ще бъдат разгледани и останалите видове интелигентности, включени в Теорията за множествената интелигентностна американският психолог Хауърд Гарднър.