Култура Община

Групи от 8 държави пристигат във Велико Търново за XX Международен фолклорен фестивал

Танцови и музикални ансамбли от осем държави и фолклорни състави от България ще вземат участие в двадесетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал. От 22 до 29 юли, на сцената на Летния театър в парк Марно поле, ще излязат групи от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и пет български фолклорни формации. Всички концерти на сцената на Летния театър започват в 20:00ч., а входът е свободен.

Официалното откриване на емблематичния за старата столица фестивал е на 22 юли от 18:30ч., когато над 200 участници ще дефилират по главната улица. Те ще тръгнат от сградата на Студентски стол № 2 и ще се съберат пред сградата на Общината, където ще бъдат издигнати официалният флаг на фестивала и знамето на Велико Търново. След това участниците ще се отправят към сцената на Летния театър, където в 20:00ч. ще бъде изнесен първият концерт. Предвидени са 8 концерта в старата столица и 17 изнесени програми в Дряново, Казанлък, Трявна, Добрич и др., съобщиха днес пред журналисти организаторите на фестивала Емил Павлов и Стилияна Йоргова.

„Малко са културните събития в наше време, които за 20 години успяват не само да не загинат, а напротив – да се развиват и да задържат нивото, което са постигнали. Имаме удоволствието за двадесети пореден път да станем съпричастни с магията на световния фолклор. Велико Търново отново е фестивал!”, заяви Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”.

Музикалната група от остров Мавриций идва за втори път на фестивала във Велико Търново. Първото им участие тук е било по време на юбилейното десето издание. От Чили и Перу публиката може да очаква интересни музикални инструменти. На сцената ще танцуват домакините – Танцов състав „Търновче” и Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” от Велико Търново, а България ще бъде представена още от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” от Горна Оряховица, Фолклорен танцов ансамбъл „Жар” от София и Академичен фолклорен ансамбъл от София с ръководител Иван Тодоров.

За трета година в рамките на фестивала ще се проведе и международна научна конференция на тема: „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”, с представяне на четири лекции и обсъждане по темата. За лектори ще бъдат поканени водещи специалисти, работещи в областта на опазване на нематериалното културно наследство. Конференцията ще се проведе в зала „Плиска” на Интерхотел Велико Търново, на 29 юли от 11:00ч.

На 23 юли от 10:00ч., край басейн „Радио”, ще се проведе атрактивният конкурс „Мис фестивал”.

Акцент в тазгодишната програма на събитието е и изложба, посветена на фестивала. Тя ще бъде подредена в Лоби бара на Интерхотела и включва снимки, картини, сувенири и подаръци, които представят събитието и неговите издания през годините.

За шестнадесети пореден път съпътстващо събитие е арт пленерът, в който ще се включат 10 студенти от III и IV курс на Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.  Под ръководството на проф. Николай Иванов те ще пренесат атмосферата на фестивала върху платната си, а творбите им ще бъдат оценени на 29 юли, след провеждането на научната конференция.

Всички участници ще споделят своите впечатления в книгата на фестивала

Любопитно е, че през изминалите 19 издания, на сцената на фестивала са представяни танци и обичаи на различни народи, още преди те да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство (от 2003г.)

„През 2004 и 2005г., на сцената на фестивала, представихме дервишки танц, който бе вписан в списъка на ЮНЕСКО чак през 2008г. Много са елементите от този списък, които са представяни на нашата сцена – аржентинското танго, мексиканските мариачи, колумбийската маримба, бразилската капоейра и много други.”, сподели Емил Павлов, организатор на фестивала и председател на CIOFF България.

„Тази година пък Перу е вписана в книгата на Гинес като страната с най-разнообразната кухня, която представя над 500 вида различни ястия. Затова и ние решихме едната от кулинарните вечери да е посветена на Перу. Ще видим с какво ще ни изненадат на 23 юли вечерта”, допълни другият организатор Стилияна Йоргова.

Втората кулинарна вечер е на 28 юли, а по време на нея ще бъдат представени кухните на Колумбия и Сърбия.

Международният Фолклорен Фестивал  се организира от Национална Секция на CIOFF®, Фондация „Международни Фолклорни Фестивали” и Община В. Търново. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF®” (CIOFF® – Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства – Акредитиран член на ЮНЕСКО). Фестивалът е най-мащабното събитие от този род на Балканите.За изминалите деветнадесет години на сцените на фестивала са се представили 249 ансамбъла от 106 страни от 5 континента, както и 211 състава от цяла България. Пред повече от 556 000 зрители са изнесени над 567 концерта. Тази година фестивалът се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone