Култура Община

Международен скулптурен симпозиум „Пространства” се провежда във Велико Търново

Презентация на проекта „Пространства – скулптурни обекти и пластика в екстериорна среда – Велико Търново 2017“   организират в петък, 8 септември. Събитието ще се проведе в Конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов” с начален час 17:30 при вход свободен. Общо девет са авторите, които участват в Международния скулптурен симпозиум „Пространства” до 10 септември във Велико Търново. Творците са емблематични имена в съвременната  скулптура от различни поколения, с множество награди и участия в международни и национални симпозиуми. Авторите от България и Македония творят в откритото пространство пред корпус „Скулптура” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Шестима от тях работят с мрамор, а един – с метал. Две от дамите, включили се във форума, изработват дървопластики, съобщи за Общинското радио Мариета Конова, председател на Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново.

Работен процес, снимка: СБХ-Велико Търново

 

Пет от мраморните творби, изработени от скулпторите, ще бъдат монтирани в парка „Колю Фичето”. По време на творческия процес се заснема и художествено-документален филм за работата на творците. Акцент на лентата са забележителностите на града и региона с цел популяризирането им. Иван Русев, Емил Бачийски, Свилен Костадинов, Георги Минчев, Венко Тонков, Милен Джановски, Красимир Методиев, Гордана Хаджи-Николова (Македония) и Мара Латева са участниците в скулптурното събитие тази година.

Организатори на Международния скулптурен симпозиум „Пространства” са Съюзът на българските художници във Велико Търново и Община Велико Търново. Той се осъществява с финансовата подкрепа на общинската програма „Изкуство и култура”. Основен партньор е Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”. Машините за работа, инструментите и дървеният материал са осигурени от Симеон Захариев. Съюзът на българските художници, Дружеството на художниците в Македония – ДЛУМ и Арт център „Илинденци”, клуб „Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново и „Илинденци мрамор” АД, с. Струмяни, обл. Благоевград, са останалите партньори на арт събитието.

Желанието на организаторите е тазгодишният симпозиум да има продължение и в следващата 2018 година.