Здравеопазване Политика

Медиците от училищата и детските градини да се включат в помощ на лечебните заведения, призоваха от Кризисния щаб

Областният кризисен щаб заседава днес. Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри заседанието и даде думата на д-р Евгения Недева директор на РЗИ – Велико Търново, която съобщи, че към момента под карантина в региона са поставени 472 души, а за 175 души тя вече е приключила.
Кризисният щаб излезе с предложение към кметовете на общини от областта при възможност да включат медицински специалисти от здравните кабинети на училища и детски градини в помощ на лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ.
Д-р Недева запозна членовете на кризисния щаб с изготвен Алгоритъм на поведение в доболничната помощ и съобщи, че от вчера е налице втори потвърден случай на коронавирус в областта. Тя подчерта, че задължителната карантина вече е в сила за всички лица, пристигащи от чужбина.
Леглата за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено положение са 286., а за пациенти с COVID-19, нуждаещи се от интензивно лечение са 24.
Ст. комисар Димитър Машов представи промените във връзка с преминаването през контролно-пропусквателните пунктове на областните градове.