Полиция

МВР, Агенция „Митници“ и АПИ в мащабна акция по пътищата в цялата страна

Под ръководството на МВР на територията на цялата страна започна мащабна акция, насочена към спазването на Закона за движението по пътищата. Проверките ще се извършват от представители на няколко институции едновременно – МВР, АПИ, ИААА, ДАБДП, Агенция „Митници“ и НАП. Те ще се осъществяват по метода широкообхватен контрол, което означава, че водачите ще бъдат спирани и ще се отклоняват за проверка към съответната група служители за отношение по компетентност.
Акцентът в проверката е към спазване на правилата по отношение на използването на обезопасителните системи – колани, в това число от пътниците на задната седалка в а автомобилите, обезопасителните системи за деца, както и от пътниците в автобуси и микробуси.

Друг акцент в проверките е да не се допуска неправоспособни водачи на превозни средства да ги управляват. Ще бъде засилена и контролната дейност по отношение на недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози. Представителите на другите институции ще следят за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и превозните документи на пътниците.