Образование Полиция

Работна среща с шефа на полицията проведе Дипломатически клуб „Имхотеп“

Членовете на студентската организация гостуваха в сградата на търновската полиция и се запознаха на място с работата на униформените, които им разказаха интересни случаи и събития от дейността по охрана на обществения ред. Следващата седмица – на 23 и 24 ще бъдат проведени още две подобни събития с представители на академичната общност и местния бизнес.

Предната вечер младите дипломати бяха сред гостите на първото #StartupStory събитие на Start It Smart Veliko Tarnovo, чиито гост-лектор бе Валери Драганов. В социалните мрежи от „Имхотеп” споделиха, че начинанията им се радват на одобрение и подкрепа от страна организацията на иновативните предприемачи.

Едно от тях, обаче, почти предизвика скандал в академичните общности

– а именно позицията им, че се налагат спешни реформи в Студентският съвет. Възпитаниците на търновската алма матер изразиха мнение, че техните права биват неглежирани от този съвет, а неговата дейност остава на ниво заглавия в медиите. Едно от безумията в нашия университет са стипендиите за успех. При тях се иска не просто отлична оценка, но и доходи на родители – при това от пълнолетни студенти, които би трябвало да са самостоятелни. За сравнение – в СУ, с  когото водим уж градивна конкуренция подобно нещо няма. Нещо още по-нелогично сподели с Общинското радио търновска студентка, която е популярна в арт-средите, но пожела анонимност. Тя се оплака, че не получава стипендия заради високите доходи на брат си.

Вчера, на страницата си във Фейсбук, Студентският съвет на ВТУ публикува:

„Искането за безплатни уверения беше поставено от председателя на студентски съвет Петър Петров при една от първите му срещи с новоизбрания тогава ректор проф. д-р Христо Бонджолов. От вчера уверенията за студенти на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ са вече безплатни…Радваме се, че нашите искания стават факт. И занапред ще продължаваме да отстояваме всяко предложение, което е в интерес на студентите”.

В отговор от „Дипломатически клуб Имхотеп”  подчертаха:

Във връзка с изявлението на Студентския съвет на ВТУ, че са постигнали безплатни уверения за студентите, ние твърдим, че Комисията за разработване на нов сайт на Университета още през 2016 г. е обсъждала такова изменение във връзка с новата система за администриране на е-студент с цел улесняване и подобряване на административното обслужване. Част от тези мерки са новопоявилите се информационни терминали в корпусите на ВТУ. Така, че това няма как да е принос на Студентския съвет”.

Студентите от съвета на ВТУ обещаха да се срещнат с депутати от региона, за да опитат да ги ангажират в полза на университета, в навечерието на 8 декември.