Образование

Матури ще има, но може да падне материалът от втория срок

Няма да има нулева учебна година, но е възможно матурите да бъдат проведени с тестове само върху материала от първия учебен срок. Предварителни кандидатстудентски изпити също няма да има. Родителите да забравят за почивка през юни, а как ще излезе от принудителната ваканция заради коронавируса МОН, ще се решава в крачка – има поне 8 сценария за развой на събитията. Вътрешните анкети по училища са показали, че към момента 11% от учениците в България нямат компютри и/или достъп до интернет, а 2000 от учителите също не разполагат с лаптопи. Без възможност за дистанционно обучение са предимно децата от селата и ромските махали. Всичко това обобщи просветният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет, след като призна, че най-голямата платформа „Школо.бг“, която ползват училищата, е „изпушила“ под наплива от желаещи да учат дистанционно.

От образователното министерство ще търсят варианти как да бъдат компенсирани знанията на учениците, след като училищата са затворени заради епидемията от коронавируса. Точно какви мерки ще се вземат, ще се реши, след като стане ясно, докога ще продължи извънредното положение, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи още, че ако кризисната ситуация продължи прекалено дълго, в матурите след 7 клас ще се включва само материалът, взет първия срок.

От думите на Красимир Вълчев стана ясно, че може да се наваксва през уикенда или да се удължи учебната година през юни месец. Това обаче ще се реши окончателно, когато стане ясно докога ще са затворени училищата.
Това може да бъде до 29 март, до края на извънредното положение или дори след Великден, изброи част от възможните сценарии Вълчев. Затова и просветният министър посъветва „никой да не си прави планове за юни месец“.