Култура Любопитно

Мартенички-кукли от Мария красят домовете на чуждестранните посланици

Как се правят мартеници, каква е символиката, която се крие зад белите и червените конци, откъде тръгват корените на този обичай? Отговорите на всички тези въпроси получиха съпругите на повече от 30 чуждестранни посланици в България в своеобразната работилница, подготвена от първата дама Десислава Радева в София.

Гостите имаха възможност собственоръчно да изпредат червени и бели нишки, да изработят мартеница, да си направят миниатюрни Баби Марти. Гордост за региона е, че именно майсторката на кукли Мария Робева от Сдружение „Работилница Седянка”, за която скоро ви разказахме е правила с дамите мартеници. Ето какво сподели още Мария:

„Бях поканена лично от първата дама да посрещнем заедно половинките на посланиците. Освен мартеница, изработена от мен, те имаха възможност да си подготвят и сами мартеничка – кукла. Беше много вълнуващо. Не вярваха, че ще могат да я направят, но с моя помощ всички кукли се получиха чудесно. Забавляваха се. Целуваха ми ръка, дори. Помолих ги на техния език да ми напишат пожелания след това.  Имаше и преоблечена като Баба Марта жена. Тя също им разказваше за нашия обичай. А как ме намери госпожа Радева – чрез интернет. Харесала куклите ми. В Президентството занесох и кукли с народни носии. Нещо характерно за нас. За мен това участие беше огромна чест и признание за моята работа”.

     

Кремена Крумова – Попова