Култура

Марина Теофилова: „Вярвам, че баща ми стори каквото трябваше”

На днешния ден, преди точно десетилетие ни напусна големият наш творец и общественик арх. Теофил Теофилов. В ефира на Общинското радио спомен за човека, дарил с втори живот храмовете „Св. 40 мъченици”, „Св. Димитър”, Златната църква в Преслав и голямата базилика в Плиска поднесе неговата дъщеря, изкуствоведът доц. Марина Теофилова.

 „Аз, разбира се имам много спомени, тъй като една голяма част от живота ми мина покрай неговата работна обстановка. Ако трябва с две думи да опиша неговото отношение към проучването на старите паметници – той влагаше цялата си страст и се отнасяше към тях, като към скъпоценности. Нямаше частица, която да е без значение за неговия бъдещ проект. Всеки детайл изчертаваше на ръка и винаги се е стремял да има едно етично отношение към оригиналите. Да се запази, да се съхрани спомена и същевременно безкрайно чисто да се „чете” – къде е оригиналът, къде – хипотетична възстановка”, разказа доцентът по изкуствознание.

Благодарение на редицата специализации зад граница Теофил Теофилов се доказва като един от най-умелите родни архитекти. Повече от 60 са реализираните по негов проект сгради във Велико Търново. Негова е кулата на летището в Горна Оряховица и десетки жилищни сгради в областния град. Църквите „Възкресение Христово”, в близост до руските гробища и недостроената църква на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, арх. Теофилов проектира даром за всички свои съграждани.

Дъщеря му споделя, че едва сега, през дистанцията на времето, осъзнава този гениален заряд, който баща и е вложил във всяко едно свое произведение. „Аз вярвам, че баща ми стори това, което трябваше. Че се отнесе към историческата ни памет, така както трябваше, за да имаме място, което да свързваме с родовото ни самочуствие, да запазим това, което ни прави толкова неповторими, а не да се поддаваме на тази вълна – на общите, на еднаквите неща. Уморени сме от еднакви неща. Нека да бъдем българи, нека да бъдем търновци на първо място”, призовава доц. Теофилова.

Теофил Теофилов е роден на 21 декември 1994   година в Пловдив, в семейството на Петко и Димитрия Теофилови. Израснал и живял в Копривщица. Завършва Архитектурния факултет във Висшия инженерно строителен институт през 1968 г. От 1969 година е член на Съюза на архитектите в България. Специализира в Международния център за изследвания, консервация и реставрация на културни ценности (ICCROM) в Рим от 1972 до 1973 година. От завършването на висшето си образование до 1986 година работи като проектант и научен сътрудник към Националния институт за паметниците на културата. От 1986 до 1989 е кмет на Велико Търново.От 1989 година е директор на Националния музей на архитектурата във Велико Търново. Сред реализираните му проекти са реставрациите на църквите „Рождество Христово“, „Св. Георги“ и „Св. Атанасий“ в с. Арбанаси, „Св. Петър и Павел“ и „Св. Димитър“ в гр. Свищов , Тракийски култов комплекс, край с. Свещари, обекти на Царевец , Борис Деневата къща, Къщата с маймунката, Мост на Кольо Фичето край Бяла и много други обекти от съкровищницата на българската средновековна и възрожденска архитектура.

Поклон пред светлата му памет.

Снимки: личен архив