Коментари Култура

Мариета Кулова: За мен изкуството е въплъщение на мечти, виждане на реалността под друг ъгъл

Своята самостоятелна изложба „Извън формат-а” представя във Велико Търново от четвъртък, 23 август, художничката Мариета Кулова. Творби от различни жанрове – пейзажи, натюрморти, портрети, композиции в графични техники, акварели маслена живопис е подбрала тя за аудиторията. „За мен предизвикателството е да предадеш емоцията, която те владее, в образ. В днешно време технологиите са тези, които завладяха света. За съжаление, това, което е мимолетно, владее нещата. Изкуството в класическия му вид запечатва мига и го оставя за поколенията. Това ме привлича”, сподели в интервю за Общинското радио Кулова.

Страстта да рисува тя наследява от своя баща – художника Христо Кулов. „Израснала съм, обградена от картини и книги с репродукции. У Ван Гог откривам много близки стойности до моята душевност и чувствителност. Той казва, че когато действителността се погледне със страстно око – тя се превръща в приказка. За мен изкуството е въплъщение на мечти, виждане на реалността под друг ъгъл. И в това се изразява неговият аристократизъм”, допълни художничката.

Официалното откриване на изложбата „Извън формат-а” ще бъде от 19 часа в четвъртък, 23 август. Експозицията ще бъде на разположение на посетителите до 25 август включително. Всеки, който пожелае да се докосне до пъстрия свят от изкуството на Кулова, може да го направи във всеки от тези няколко дни от 12 до 22 часа. Мястото – сцената „Арт лято” край паметника на Асеневци.

Избора изложбата да бъде представена под открито небе, Кулова описа като възможност да бъде споделена с повече хора. По този начин, разсъждава авторката, изкуството оживява и изпълнява своята мисия – да бъде съпреживяно.