Интервю Култура

Мариан Бачев: Смях, сълзи и много емоции очаквайте в „Човекът от Ла Манча“

Мюзикълът „Човекът от Ла Манча” е следващото заглавие от програмата на „Сцена на вековете”. На 5 септември, сряда, от 21 часа великотърновската публика очаква Орлин Горанов, Мариан Бачев  и Елена Атанасова в ролите на Дон Кихот, Санчо Панса и Дулсинея, които заедно с хора и балета на Държавна опера-Русе ще разкажат една изключително въздействаща история. Смях, сълзи и много емоции може да очаква публиката, сподели в интервю за Общинското радио Мариан Бачев, когото ще видим в образа на Санчо Панса. „Първо аз много се вълнувам, защото никога не съм играл на Царевец. Вълнението е голямо, тъй като аз не съм оперен певец. Удоволствието е прекрасно, отдавна не съм играл в Търново. Спектакълът, с който пристигаме, е много важен етап от моето развитие. Той е една изключително емоционална среща – има много смешни моменти, в които публиката се превива от смях, на принципа на комедия дел арте. На финала обаче зрителите си поплакват – има моменти, които те хващат за гърлото”, посочи Бачев.

Действието в спектакъла се развива в подземието на затвора в Севиля, а крепостта Царевец е един много добър избор за поставянето му, категоричен е актьорът. В затвора се намират Мигел де Сервантес (Орлин Горанов) и Панчо (Мариан Бачев), които очакват своите присъди. Те са обвинени в престъпления срещу Църквата и съдени по заповед на Светата
Инквизиция. Преди да чуят своите присъди, решават да разиграят историята на Дон Кихот и неговия приятел Санчо Панса. Преобличат се пред публиката – Орлин Горанов слага доспехите, а Бачев – възглавница на корема си, за да се превърне в асистента Санчо Панса. „Много е хубаво, че по време на действието се прекъсва тази история. Изключително е вълнуващо това преминаване между единия и другия образ”, допълни Мариан Бачев.

Мюзикълът „Човекът от Ла Манча” има 4-годишна история в България, под режисурата на Борис Панкин. Първоначално се поставя с Пловдивската опера, след което идва предложение от Държавната опера в Русе. Десетки хиляди зрители са присъствали на мюзикъла през годините, а през миналата своя 60-и юбилей на сцената в ролята на Дон Кихот в Античния театър в Пловдив отпразнува Орлин Горанов. „Изключителна привилегия е за нас, че играем в пълни зали. Публиката е един специфичен организъм – една реагира на едни неща по един начин, а друга – по коренно различен. Всичко зависи от чувствителността, настройката, интелигентността й. Това е едно от онези произведения, които нямат аналог нито в актьорско, нито в музикално отношение, и то именно заради връзката зрители-артисти”, допълни Мариан Бачев.