Образование

Маргарита Караиванова от ЧПГ „Аркус” е лауреат на Националното многоезично състезание

Маргарита Караиванова от XI „а” клас е лауреат на Националното многоезично състезание, което се проведе Ловеч. Четирикратната носителка на стипендията “Анета Караиванова” е единственият представител на област Велико Търново, допуснат до националния кръг на Многоезичното състезание с втори чужд език немски. Първият модул от състезанието включва слушане на прозаичен текст на английски, върху който да се направи сбит преразказ на немски. Вторият модул се състои от прочит на публицистичен текст на английски и създаване на есеистичен текст върху него на немски. Оценяват се езиковите компетентности на учениците в 11 клас, обособени в 5 езикови групи според втория чужд език.

До националния кръг бяха допуснати 142 участници от страната, сред които Маргарита завоюва първо място в своята езикова група с 86 точки от максималните 90.

„Изпитвам задоволство от това, което съм постигнала, от труда си, че е оценен. Чувството ми е познато, защото съм била в седми клас лауреат на националната олимпиада по история.Изключително горди са моите преподаватели.  Благодаря на учителката  по немски език г-жа Стела Славчева, която има огромна заслуга за моята подготовка не само през този кратък период от един месец между първия и втория кръг, а през целите три години, в които съм учила немски”, сподели пред Общинското радио Маргарита Караиванова.

Единадесетокласничката е категорична, че ще следва медицина.  „Определящ при избора е моят вуйчо, който е доктор  и аз се опитвам да следвам неговия път, тъй като винаги ме е впечатлявал как е запознат по всеки медицински въпрос, готов е да даде оценка на всеки симптом и да те успокои, когато си притеснен”, каза Маргарита.