Поминък

Малко земеделци застраховат своите терени

Имат ли земеделските производители застрахователна култура и добра ли ни е застрахователната политика? И как приемат стопаните предложението да плащат по 50 стотинки за декар за борба с градушките на Министерството на земеделието, храните и горите? Попитахме зърнопроизводител:

„Много малко колеги застраховат своите земи. И въпреки редицата проблеми като ниски цени на едро, климатични условия и прочие, преценяват че рискът не е толкова голям. Много трябва да се работи в тази посока. Добро е като практика застраховането, но при нас все още нещата не са развити“, коментира Румен Тодоранов, председател на Регионален фермерски съюз – Павликени, представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Относно противоградовата защита и плащането на 50 стотинки на декар – това се появи като предложение преди две години когато град удари урбанизираните територии, и то най-вече София, поясни още стопанинът.

„Нашите колеги се възпротивиха тогава. Защото като финансови измерения има засегнати  именно там. Но като територия засята с пшеница или други култури, не толкова са щетите. Според мен, добре е в цялостната политика да се включат и застрахователите, общините също. Ние не малко пари плащаме за бели петна, пътища на общината. Един процес е това, но още доста ще се извърви път, докато изчистим несъответствията. Така че нямаме нито добра застрахователна култура, нито добра застрахователна политика.

В САЩ например, нямат субсидия, или ако имат, тя е малко. Там водещ е застрахователният елемент. Стопанинът си получава парите, когато има проблеми за сушата, наводненията, бури и прочие. Ако няма застраховка пък си изкарва достатъчно пари от продукцията. В Европа поне 10 и повече години ще минат, ако се премине към това“, обобщава Тодоранов.

Фермерът обработва над 11 000 дка, основно в землището на горнооряховското село Поликраище. Засети са с основните зърнени култури. Разполага и с 60 дка био овощна градина.

Кремена Крумова – Попова