Любопитно

Малки чудеса и бодър дух съпътстваха поклонници от Велико Търново до Рилския манастир

Близо 700 километра, 90 посетени обекта, около 100 души поклонници, 6 миряни изцяло извървели пеш по пътя на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир. Такава е равносметката на Паскал Пиперков, инициатор и основен организатор на похода.

Много спокойно мина походът. Въпреки извънредната ситуация по късната организация и малкия състав от поклонници. Обърнахме внимание на молитвата. Както си беше по план от 1 до 31 юли преминахме пътя. На финала в Рилския манастир бяхме около 30 души. Изменения имаше малко в маршрута. Минахме през нови обекти, почти по автентичния път преди 551 години по пътя на мощите на светеца. Край Враца открихме нов манастир, преминахме и през квартал „Църква“ и с. Старо село. Голямо посрещане имахме в Дупница от цялата духовна околия, от общината. В Никопол също. Имахме достъп до всички 90 обекта. Бог милостиво да погледне на нашите трудове и  да дари благодат на всички селища по пътя“, разказва и вярва Пиперков.

Не липсват и малките чудеса по пътя – там където нямало вода при пристигането на групата, скоро я пускали, три дни ситен дъждец също съпътствал поклонниците и още много дребни чудеса. Спели основно на палатки, заради противоепидемичните мерки.  Сред стоте включили се в похода имало и деца, и възрастни, и цели семейства. На една годинка от Велико Търново в определен етап по пътя се включило дете с родителите си.

Всяко вечер си лягахме уморени, а на сутринта отново бяхме бодни и бойки за път. Съумявахме да имахме бодър дух през цялото време“, обобщава Паскал Пиперков.

Поклонническият поход има за цел да възроди почитта към закрилника на българския народ св. Йоан Рилски и се провежда по маршрут максимално близък до автентичния път, по който през 1469 г. процесия предвождана от група монаси, взема мощите на светията от Велико Търново, където са престояли близо 2 века и ги връща отново в Рилския манастир. Миналата година бе организиран юбилеен, също изцяло пешеходен поход по повод 550 години по пътя на мощите на свети Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир.