Икономика

Малките IT-компании доминират на пазара

Пазарът е доминиран от услугите,  у нас преобладават малките компании

Това сочат резултатите от третото Национално проучване Innovationship 2018, проведено от инкубатора за идеи MOVE.BG и подкрепено от Министерството на икономиката. Програмата за дигитално развитие ЕDIT е отговор на необходимостта от иновативни решения за обществена промяна, под нейната шапка вече за трета поредна година се провежда изследването, което предоставя детайлна информация за 213 микро, малки и стартиращи компании в страната. В този ред на мисли, то играе ролята на моментна снимка на еко-системата у нас.

„Innovationship 2018”  потвърждава стари истини и очертава нови, вълнуващи тенденции.

95% от всички участници са компании. Половината – установени, другата – стартиращи. 5% са други членове на екосистемата (институции, инкубатори, акселератори и т.н.т). Повече от 60 са въпросите, зададени в допитването, което позволява детайлен анализ на редица сфери в бранша. А той се оказва

Екосистема на малките

Огромната част от дигиталните компании у нас (близо две трети) са с под 10 човека екип.
Една четвърт са от един до трима.
35 % от фирмите наброяват от 4 до 10 души.

На този етап екосистемата все още се доминира от услугите.  Дигитални услуги предлагат 35 % от запитаните. Продукти и услуги – още 39 %. Предизвикателството на продуктовите компании е прието от едва 25% от компаниите в екосистемата. Въпреки това, те се определят, като глобални иноватори, сочат данните.