Денят

Рождество на Пресвета Богородица е!

Денят е известен още като Малка Богородица или Рожен.

Родителите на Богородица са  Йоаким и Ана от Назарет, които  църквата нарича „богоотци“. Йоаким произхождал от Давидовия род, а Ана – от рода на Аарон. Били много щедри и милосърдни, но лишени от радостта да имат деца.

На един от големите празници Йоаким отишъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бог. Храмът бил препълнен с народ.Първосвещеникът започнал да го укоряла, че заради греховете му Бог не го е благословил с деца и не е достоен да принася жертва.

Йоаким се натъжил и отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал  в молитва и строг пост 40 дни.

Вестта за  Йоаким стигнала в Назарет до Ана. Тя считала себе си за причина за бездетството им. И като мъжа си започнала също да се моли на Бог да ги дари с рожба.

Веднъж, като работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я накарала да вложила цялата си душа в молитва за дете.

Тогава ангел Господен застанал пред нея и й казал, че молитвата й е чута и ще роди дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове и чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят.  Той заръчал да я нарече Мария.

Ана веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бог. В това време ангелът Господен се явил и на Йоаким в пустинята и му казал, че  жена му Ана ще роди дъщеря.

Щастливите съпрузи се срещнали в Йерусалим и принесли заедно жертва в храма.

На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в който света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света.

Като навършила три години малката Мария, била заведена в Йерусалимския храм. А родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога.

Мария остава да живее там и започва да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия.

Според нашите обичаи Рождество на Пресвета Богородица се чества предимно от жени, за да ги закриля Богородица винаги. На 8 септември стопанката на дома приготвя празнична пита.

Прието е, че от 15 август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

На много места в страната на 8 септември се правят големи събори с песни, игри и богата трапеза. Колят се и жертвени овни.