Култура

„Малката кибритопродавачка” премиерно на сцената на Куклен театър ВЕСЕЛ

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 25 ноември от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, гостува премиерният спектакъл на Държавен куклен театър–Русе „Малката кибритопродавачка“.  Най-новото заглавие от афиша на русенските кукленици ще бъде представено за любителите на театралното изкуство и на търновска сцена. „ Малката кибритопродавачка “ е драматизация по едноименната приказка на класика Х.Кр.Андерсен. Постановката е на режисьора Валентин Владимиров, сценографията и куклите са на Валентина Германова, а музиката – на Станимир Иванов. Приказната история разказват актьорите Симона Димитрова, Нели Тодорова, Кремена Станева, Хубен Нурев и Мартин Маринов.
„Може би там някъде, някой на улицата вижда мечтата си само в клечка кибрит, която може всеки момент да угасне” – споделя режисьорът Валентин Владимиров. „Една реална история с нереални герои… В Новогодишната нощ, когато всички празнуват, едно момиченце остава само на улицата. То не смее да се прибере вкъщи, защото не е продало и кутийка кибрит. Измръзнало, се сгушва зад къщите. И тогава се запознава със Студа, Вятъра и Снега – странни, но човечни същества. Те проявяват по-голяма загриженост за нея, отколкото хората. Благодарение на тях малкото дете изживява прекрасни моменти, изпълнени с любов и чудеса… Вече не иска да се прибере вкъщи, защото както то самото казва: „Вкъщи е там, където те обичат…”.

Представлението „Малката кибритопродавачка” е изпълнено с  вълнение, тъга и невероятни обрати. То поставя въпросите за бездушието и човечността – теми, така близки и познати на нашето съвремие.

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.