Култура Любопитно

Майсторски клас и семейна изложба показа в Баку Христо Панев

Майсторски клас пред над 100 студенти и преподаватели на Държавен университет за култура и изкуство в Баку, Азербайджан изнесе великотърновският художник Христо Панев. Там, той откри и самостоятелна изложба на творби на фамилията си.

Поканата да гостувам дойде от проф. Ариф Азис, преподавател в Академията. Познаваме се от доста време с него. Участвал съм в изложба на висшето училище, на което сме членове и двамата. Получих награда и от почти три-четири години го каним на пленери на моето семейство. От него дойде тази идея, виждайки как рисувам. „Ще бъде интересно на живо да им илюстрираш спонтанни рисунки”, каза професорът. Допълнително говорейки за мастер класа, решихме че можем да открием и семейна изложба. Той познава много добре нашето изкуство. Има частна галерия. Имахме идея там да нарисуваме различни творби, но последно преценихме, че е подходящо да занесем готови. Подбрахме по-малки формати. Пред домакините показахме и един документален филм. За мен беше притеснение, че трябваше да обяснявам  на руски език мастер класа си, но..  се справих. Много ползотворен бе престоят ни. Перфектни условия имат всички студенти в Академията. Възхитен съм от чистота, дисциплината, на друго ниво са нещата. Отделят се и много средства за култура в страната”, обобщи за Общинското радио Христо Панев, който бе в Баку със своя син – Габриел и съпругата му.

През цялото време на майсторския клас той е бил аплодиран и от студенти, и от преподаватели. И няма нужда да скромничи, защото по начина по който рисува, а именно на живо, спонтанно, без предварителна подготовка, могат малко художниците по света. Нарисувал е три картини с любимите му теми – Орфей, българка и Ева с ябълката. Те остават дарение на Академията.

„Ние художниците сме едни от най-големи дипломати и посланици. Тъй като нашето изкуство не се нуждае от преводи, понятно е навсякъде по света”, мъдро обобщава даровитият великотърновски художник.

Христо Панев има десетки самостоятелни изложби в България и в чужбина. Носител на златни медали от международни салони за иновации в София, Питсбърг (САЩ), Кипър и сребърен медал от Казабланка (Мароко). Носител е на наградата Велико Търново за 2006 г. През 2016 г. става действителен член на Международната академия за изкуство към ЮНЕСКО „Нова ера“ . През 2013 г в град Истанбул е награден с медал „Художник на новия век“ от Световната академия на изкуствата. Същата година с решение на Руската художествена академия в Москва Панев получава медал „1150 години от създаването на Руската Република“. Отново през 2013г. е награден за съвременен портрет в Третата международна художествена изложба в Габала, Азербайджан. Приет е за почетен член на Руската държавна академия по изкуствата.

Творби на Христо Панев се намират в Националната художествена галерия в София, както и в много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария и др. Президентът на Русия Владимир Путин притежава картината му „Българка“. През април 2018г. художникът получи наградата „Златна палитра“, която е на-голямата награда в Арербайджан в областта на изобразителното изкуство и за първи път се връчва на чуждестранен творец.

снимка – личен архив сем. Паневи

Кремена Крумова – Попова