Денят Образование

Майор Иванка Георгиева се прости с бойното знаме на НВУ, получи Старопрестолна грамота и почетния знак на Общината

Майор Иванка Георгиева се прости с бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски“ и премина в запаса. По време на тържествената церемония, тя получи кортик – награда от началника на Националния военен университет бриг. генерал Иван Маламов.

Зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев връчи на майор Георгиева от името на кмета инж. Даниел Панов Старопрестолна грамота и почетния знак на Общината, който е копие на златна перпера от времето на Иван Асен II.

Майор Георгиева е възпитаник на Военния университет, част е от първия випуск, в който завършиха жени офицери. Много за кратко е служила във военно формирование в Казанлък, а след това, в продължение на 26 години е пиар на НВУ „Васил Левски“.

„Това е една от тържествените церемонии, които се извършват в Националния военен университет и, с която отдаваме заслуженото уважение на военнослужещ, изпълнил войнския си дълг в служба на Българската армия и държава. Днес тази церемония е посветена на майор Георгиева. Уважаеми курсанти, много настоявам и вие да присъствате в този тържествен момент, за да знаете, че трудностите, които всеки военнослужещ преодолява по пътя си, имат смисъл. Ваня, благодаря ти за достойната и всеотдайна служба. За верността към армията и към Националния военен университет“, каза в словото си началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

„Искам първо да се обърна към обучаемите и по-точно към курсантите, защото те са най-важните тук! Военното училище е създадено, за да обучава курсанти и подготвя български офицери и винаги ще бъде така! Ако някой от работещите смята, че Военният университет съществува заради него, то мястото му не е тук! Ако някой смята, че университетът ще се срине след него, той също много греши! Защото военното училища го е имало преди нас, ще го има дълго и след нас! Ако обаче няма курсанти, кадети, студенти, резервисти, специализанти – то е сигурно, че от всички останали тук няма нужда“, каза майор Иванка Георгиева и продължи: „Знам, момичета и момчета, че не обичате да ви се дават съвети, но ще ви помоля да ме чуете! Сега водите ежедневно някакви свои малки битки, къде смислени, къде напълно ненужни. Това ви се налага, защото така е устроен животът. Важният рубеж, който ще завоювате, е на петата година и до там е лесното. Колкото и да не ви харесват някои неща тук, когато завършите и понатрупате малко опит, ще осъзнаете, че тук ви е било добре. Защото тук никой от вас не е сам! Когато отидете в гарнизон Х – няма да е така. Затова ви съветвам да се подкрепяте, където и да се намирате, защото никой не може да живее сам, особено в нашата професия!“

След това майорът от запаса Иванка Георгиева се обърна и към колегите си с думите: „Горда съм, че бях част от Военния университет, тръгвам оттук с високо вдигната глава, защото никога с дума или действие не съм навредила на институцията! През цялата си служба имах късмет. Късметът ми бяха моите командири и началници, от които научих много и ще си позволя да ги спомена – командирът ми на взвод капитан Петър Йовев, командирите ми на бригада полк. Георги Харалампиев, полк. Евтим Евтимов, началниците на военното училище ген.-майор Георги Ангелов Георгиев, полк. Христо Кротев, ген.-майор Ангел Златилов, ген.-майор Георги Танев Георгиев, бриг. ген. Цветан Харизанов, полк. Христо Атанасов, бриг. ген. Стефан Янев, ген.-майор Тодор Дочев, бриг. ген. Пламен Богданов и последният ми началник бриг. ген. Иван Маламов“.