Здравеопазване

Майки и бебета тренират в център „Happy Mums” по програмата Happy Kanga Mums

Над 20 майки и техните бебета са се включили до сега в тренировъчна програма Happy Kanga Mums във Велико Търново. Тя стартира през октомври миналата година в центъра за родители „Happy Mums”, разказа Нели Чирпанова. Вече има нова група за бебета и след раждането. Малчуганите няма нужда да бъдат оставяни при роднини или бавачка, защото могат да тренират заедно с мама в ергономична носилка, раница или слинг.

Това са постнатални тренировки. Включени са танци, лека аеробика и упражнения, които оформят и стягат тялото, а също – йога и стречинг. И най-важното – възстановява се тазовото дъно и коремната мускулатура. А това помага за предотвратяване на последваща проява на инконтиненция – незадържане на урина, както и диастаза – разширяване  на правите коремни мускули, ако в следствие на бременността е развита такава. Не се ограничаваме само с това. Акцентираме още върху тонуса и редуциране на теглото”, споделя Нели Чирпанова. И подчертава, че това трябва да е  начин на живот. Подготовката на тялото за раждането е добре да започне още през бременността, а грижите за възстановяването му да са задължителни. В чужбина те стартират още в родилния дом с подходящи тренировки, защото последствията, особено в по-късна възраст, могат да влошат качеството на живот на жените.

Тренировките в курса Happy Kanga Mums в центъра за родители „Happy Mums” са три пъти седмично. На практика той няма определена продължителност. Ефект от програмата се наблюдава до шест месеца. Упражненията са на три нива – за тези, които никога не са тренирали, другите са за по-напреднали, а най-сложните изпълняват дамите с повече опит в спорта и добра двигателна активност. В курса са се включвали и две бебета преди навършване на 40 дни, а майките са на възраст от 20 до 40 години.