Култура Любопитно

Маестро Йордан Камджалов: „С музиката си с „Музикална лаборатория“ търсим докосването на човешката душа“

„Много съм щастлив, че мога да бъда отново в този царски град. Респект! И искам да поканя публиката, заедно с „Музикална Лаборатория за Човека“ – Ансамбъл на един звуково-пространствен концерт-спектакъл-вдъхновение-медитация-проникновение-успение-единение”. Това сподели за Общинското радио маестро Йордан Камджалов по повод гостуването си на 18 ноември в старата столица. А определението за концерта е дадено от публиката в Австрия, защото така е съпреживяла чутото.

„Дързост” е една програма, която развихме и искаме да представим и на българската публика. Това е концерт във всякаква форма на дързост – комуникативна, творческа, репертоарна, емоционална, дори дързост по отношение на тишината. Част от запазената марка на Лабораторията. Нямаме клишета. Ние се докосваме в стилове и принципи от античността до XXI век, докосваме се до фолклор, архаизми, футиризми. В този амалгама търсим докосването на човешката душа. Ако нямахме артистичен продукт, който да докосва хората, никога не бихме тръгнали към тях. Каним хората да чуят това чудо, сътворено пред тях. Няма произведения, няма партитура”, пояснява Камджалов.

Допълва, че концертът-спектакъл няма как да се случи отново и вярва, че ще бъде подарък за душата на хората, нещо, за което все още няма дума.

Освен с направата на красива музика, маестро Камджалов се е заел и с амбициозната задача, да създаде образователно-просветен център. Той ще съчетава наука, изкуство и спорт.

„Това е нещо, по което работим от години като екип. Все още за този идеален проект търсим идеалното пространство. Вярвам, че историята го е доказала, че там където има образование и просвета народите са се възраждали, цивилизациите са функционирали, а народите са имали бъдеще. Знаем ние българите какво сме дали на света. През XXI век ще бъде нов етап на културното донорство  към света”, казва още маестрото.

Неслучайно НАСА кръщава астероид на негово име, защото „свързва света на музиката с очарованието на Вселената“, такава каквато е и музиката му – вселенска, космическа, необяснима…

След премиерата във Виена националното турне на изключителният спектакъл ще премине през Сливен (17 ноември), Велико Търново (18 ноември) и Троян ( 19 ноември).

Концертите Старата столица ще са в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на 18 ноември от 17.00 часа и 19.00 часа, а билети се продават онлайн на https://shorturl.at/jnDNQ и на място в деня на събитието, 18 ноември, от 12,00 часа.

Събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново.

Кремена Крумова – Попова